srna-ivanic-donacija-bolnica prijedor (1)Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić darovao je prijedorskoj bolnici LED foto-lampu za potrebe pedijatrije vrijednu oko 4.000 KM.

“Kabinet člana Predsjedništva BiH ima skromna sredstva na raspolaganju za razne pomoći odnosno oko 100.000 KM godišnje. Negdje oko Svetog Nikole mi smo se u kabinetu dogovorili da bi bilo dobro da u naredne četiri godine pokušamo obezbijediti nešto svakoj od bolnica ili odjeljenja gdje postoji pedijatrija”, rekao je Ivanić novinarima u Prijedoru.

On je naveo da je sa rukovodstvom prijedorske bolnice dogovoreno da to bude LED lampa za novorođene bebe.

“Drago mi je da sam imao priliku da na neki mali način pomognem samoj bolnici”, dodao je Ivanić.

Direktor bolnice “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor Mirko Sovilj rekao je da je ova donacije veoma važna terapijska procedura u novorođenačkom dobu.

srna-ivanic-donacija-bolnica prijedor (2)“Svaka donacija koja znači unapređenje rada, poboljšanje uslova rada i povećanje sigurnosti pacijenata veoma je važna”, naveo je Sovilj.

Načelnik pedijatrije Vlado Radić rekao je da je riječ o aparatu koji služi za snižavanje povišenog bilirubina u krvi koji je čest kod novorođenih beba i u prvim danima života.

“Zna se pojaviti i nakon sedam dana života, kada bebe odu svojim kućama, zbog određenih faktora u majčinom mlijeku i često se te bebe moraju hospitalizovati”, naveo je Radić.

On je dodao da se ranije problem novorođenačkog žutila morao rješavati invazivnim, bolnim metodama, a da je uz pomoć ovog aparata terapija za bebe bezbolna i daleko najefikasnija.

“Ponekad povećan nivo bilirubina može dostići tolike vrijednosti da pređe moždanu barijeru i izazove oštećnje mozga. To je ono čega se plašimo, rijetko se dešava, ali iz straha da se to ne desi ovom terapijom im snizimo bilirubin”, pojasnio je Radić.

Bolnica “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor pokriva regiju sa više od 200.000 stanovnika. Ima 450 kreveta i u prosjeku 1.300 hospitalizacija mjesečno.

SRNA