djeciji vrtic radost (2)Gradska uprava Prijedor snosiće troškove Dječijeg vrtića “Radost” za organizovanje pripremnog programa za škole tako da će program za roditelje biti besplatan, potvrđeno je iz Gradske uprave.

Tako će se i Prijedor naći na spisku lokalnih zajednica u Republici Srpskoj u kojima će ovaj program biti besplatan.

I u šest škola u Prijedoru sprovodi se pripremni program za predškolce i, prema preporuci Ministarstva, od roditelja se ne naplaćuje participacija.

Direktor Dječijeg vrtića “Radost” Prijedor Dušanka Božić je na konferenciji za novinare u Prijedoru krajem prošle sedmice rekla da će roditelji plaćati program 15 KM mjesečno, odnosno 30 KM mjesečno, ako se roditelji odluče i na užinu.

Prema navodima direktora vrtića, u Republici Srpskoj besplatan program ove godine imaće Zvornik, Modriča, Višegrad, Prnjavor, Brod, Gacko, Novi Grad, Bileća, Trebinje, Bratunac, Milići, Kostajnica, Ugljevik, Lopare, Derventa, Šamac, Kneževo, Srebrenica i Vlasenica.

Od 39 vrtića koji provode ovaj program čak u 20 predškolskih ustanova roditelji neće plaćati participaciju.

U preostalih 19 vrtića program se naplaćuje od 10 do 30 KM po djetetu mjesečno, a ta participacija, prema riječima direktora vrtića, pokriva troškove vaspitača, spremačica, potrošnog materijala, didaktike, režijskih troškova i užine, iako su ovo troškovi koji se vrtićima plaćaju iz budžeta lokalnih zajednica.

Budžet Dječijeg vrtića “Radost” Prijedor za ovu godinu je 1.762.400 KM, od čega su tri stavke u ukupnom iznosu od 1.444.400 KM namijenjene za bruto plate i ostala lična primanja svih zaposlenih.

Strateški cilj strateških dokumenata Vlade Republike Srpske je da udvostruči obuhvat djece u predškolskom obrazovanju, odnosno da taj procenat poveća sa oko 14 odsto na oko 30 odsto do 2012. godine.

Tekst – SRNA
Foto – Nenad Đerić/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com