okruzni sud banja luka (2)Svjedok Milomir Antunović izjavio je pred Okružnim sudom u Banjaluci da je u njega pucao optuženi Ratko Marinović.

Prema optužnici, Marinović je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), u junu 1992. ispalio više metaka u pravcu oštećenog Antunovića, koji je pogođen u grudni koš i nadlakticu.

Antunović je rekao da je živio u mjestu Ovanjska kod Oštre Luke i da nije bio u vojsci. On se prisjetio kako su na njegovu kuću ispaljene granate i otvorena vatra, usljed čega mu je poginula majka, a otac ranjen. Nakon desetodnevnog skrivanja u šumi, odlučio je da se preda.

Kako je kazao, otišao je do komšije Dragana Adamovića i rekao mu da će se predati “kod Raje”. Svjedok je u sudnici pokazao na optuženog kada je spomenuo Raju.

“Sreli smo Raju i Rajka Ivančevića. Krenuli smo u pravcu moje kuće. Rajo me provocirao i govorio da sam zapalio srpsko groblje. Kada smo došli pred moju kuću, on je rekao da će me ubiti za primjer drugima. Otišao je da skupi ljude, a Ivančević mi je rekao da bježim, jer će me Marinović ubiti, i ispalio je hitac u vazduh kako bih ja lakše pobjegao”, prisjetio se Antunović.

On je dodao da je potrčao prema šumi i da je Marinović tada počeo pucati prema njemu. Pogođen je u desnu ruku i grudni koš. Svjedok je kazao da su ga kasnije našli Ivančević i Darko Tomić.

“Tada je Ivančević ispalio hitac u vazduh i došao je Marinović, koji me je nekoliko puta udario nogom u leđa. Odveli su me do kuće, a onda smo otišli do trgovine gdje mi je Marinović previo ruku”, ispričao je Antunović i dodao da je nakon ukazane pomoći u prijedorskoj bolnici završio sam u Karatenu.

Svjedok Dragan Adamović prisjetio se kada je Antunović došao kod njega i rekao kako hoće da se preda “Ljubi i Ratku Marinoviću zato što ih zna”. Adamović je krenuo sa oštećenim i sreli su Marinovića i Ivančevića, sa kojima je ostao Antunović.

Svjedok Radovan Ivančević (zvani Rajko) potvrdio je da su sreli Antunovića i da ga je Marinović pitao zašto je bježao.

“Rekao mu je da će otići do njegove kuće i zovnuti ostale mještane da im kaže zašto je bježao, jer za to nije imao razloga. Kad smo došli pred kuću, Marinović je Milomiru rekao da ostane tu da on ode zvati ostale mještane. Ja sam krenuo na drugu stranu i čuo sam pucanj, ali mi se čini da se čuo izdaleka. Kada sam se okrenuo, vidio sam da nema Antunovića, a na mjestu gdje je stajao vidio sam njegove cipele”, prisjetio se Ivančević.

Prema njegovom iskazu, Marinović je pitao gdje je Antunović i kad mu je odgovorio da je pobjegao, rekao je da nema veze.

Na pitanje Odbrane da li je vidio da je Marinović pucao u oštećenog, Ivančević je odgovorio da nije.

Svjedoku je pokazan zapisnik od ranije u kojem je naveo da je rukom pokazao Antunoviću da bježi, jer je znao da ga traži policija iz Novog Grada zato što su mu braća u Hrvatskoj vojsci.

Ivančević je kazao da je kada je krenuo ovaj postupak nalazio prijeteće poruke na vratima i da je zbog toga “jednom dao lažni iskaz policiji”.

Svjedok Darko Tomić je rekao kako je čuo da je Antunović ranjen, a da je bilo raznih priča ko ga je ranio.

“Jedni su rekli da je to bio Radoslav Goronja, drugi da je Marinović, a treći da je Ivančević pucao u Antunovića”, pojasnio je Tomić.

BIRN