ald prijedor-projekat rodjeni za citanje (1)Nedavno je u prostorijama Agencije lokalne demokratije u našem gradu realizovana obuka za volontere čitače u okviru projekta „Rođeni za čitanje“, koji ALD Prijedor u saradnji sa Domom zdravlja Prijedor i dječijim vrtićem „Radost“ realizuje od 2014. godine uz podršku Udruženja Program Prijedor i italijanske organizacije „Rođeni za čitanje“.

Obuku je pohađalo 10 mladih tzv. „čitača volontera“, koji su odlučili da svoje slobodno vrijeme posvete čitanju djeci od najranijeg uzrasta podstičući u njima ljubav prema knjizi i pisanoj riječi, što ujedno predstavlja i osnovni cilj projekta.

Obuka je trajala 12 časova, a u tom periodu učesnicima su predstavljene oblasti kao što su: prezentacija programa „Rođeni za čitanje“ odnosno njegovih ciljeva i načina realizacije, predstavljanje dobrobiti ranog podsticanja kod djece ljubav prema knjizi kako za djecu, tako i za njihove roditelje, način odabira adekvatnih knjiga, kao i praktičan rad odnosno simulacija čitanja djeci.

Nakon provedene obuke, volonteri čitači će biti i formalno osposobljeni da, u saradnji sa pedijatrima, vaspitačima i roditeljima obavljaju aktivnosti čitanja u vrtićima, pedijatrijskim čekaonicama i unutar porodica.

ALD Prijedor

ald prijedor-projekat rodjeni za citanje (2) ald prijedor-projekat rodjeni za citanje (3)