sud bih (4)Tužilaštvo BiH je na statusnoj konferenciji saopštilo da su na inicijativu Odbrane Dragoje Zmijanjca započeti pregovori o priznanju krivice za zločine počinjene na području Prijedora.

Ukoliko sporazum ne bude sklopljen, kako je rekao tužilac Izet Odobašić, Tužilaštvo planira na suđenju saslušati osam svjedoka, od kojih bi neki iskaz dali videovezom pošto žive u inostranstvu.

Tužilaštvo planira saslušati vještaka medicinske struke te izvesti materijalne dokaze. Prema procjeni tužioca, za dokazni postupak mu je potrebno oko 11 sati.

Odbrana optuženog Zmijanjca je rekla da će plan izvođenja svojih dokaza – ako do toga dođe – saopštiti nakon što završi dokazni postupak Tužilaštva BiH.

Zmijanjac je optužen da je kao pripadnik neidentifikovane jedinice, odjeven u maskirnu uniformu i naoružan automatskom puškom, ubio civila bošnjačke nacionalnosti, a drugim članovima njegove porodice prijetio.

Tužilaštvo BiH je ranije saopštilo da je porodica kojoj je Zmijanjac prijetio odvedena u logor Trnopolje, gdje su preživjeli teške torture i zlostavljanja, a nakon toga su prognani iz Prijedora.

Zmijanjac je uhapšen 23. decembra prošle godine, ali je pušten da se brani uz mjere zabrane.

Sudsko vijeće je početak suđenja najavilo za 7. mart.

BIRN