rtrs-skuplje komunalne uslugeOd početka ove godine Prijedorčani za rad “Komunalog preduzeća” plaćaju nešto veće račune.

Usluge prijedorskog komunalnog preduzeća od početka ove godine veće su za šest odsto. To znači da će Prijedorčani mjesečno za odvoz smeća i ostale komunalne usluge u prosjeku plaćati za oko 60 pfeniga više nego do sada. U ovom preduzeću tvrde da je do poskuljenja došlo, zbog dospijevanja kredita Svjetske banke, utrošenog za izgradnju sanitarne deponije na Kurevu, kod Prijedora.

Već šest godina Savo Stijepić radi na odvozu otpada u prijedorskom “Komunalnom preduzeću”. Kaže, posao nije lak, plata je prosječna, a u vrijeme praznika, posebno je naporno.

– Mi nekako najviše posla imamo za vrijeme praznika. Dok drugi odmaraju, grad mora biti čist i smeće odvezeno. Imamo posla puno, ali plaćeno je sve prekovremeno, noćni rad – kaže Stijepić.

Prijedorsko preduzeće “Komunalne usluge” nadležnim službama podnijelo je zahtjev za povećanje cijene usluga od 11 odsto, a odobreno im je poskupljenje od šest odsto. U prosjeku, domaćinstva će mjesečno za račune izdvajati oko 60 pfeniga više.

U ovom preduzeću kažu, posljednji put povećali su cijene prije pet godina. Komunalnom potrošači duguju oko tri miliona maraka, dok su obaveze ovog preduzeća prema dobavljačima oko 50 hiljada maraka. Poskupljenje od šest odsto ne bi trebalo da bitno utiče na kućni budžet korisnika usluga, tvrdi rukovodstvo.

– Povećanje je minimalno i izazvano je samim tim što nam dospijeva kredit od Svjetske banke koji smo iskoristili za izgradnju sanitarne deponije. Mislim da to ni za građane nije neko optrećenje jer je to, po domaćinstvu koje je ranije plaćalo osam maraka, povećanje od nekih 50, 60 pfeninga – kaže Dujo Milanko, direktor preduzeća.

U ukupnom prihodu “Komunalnih usluga” odvoz i deponovanje otpada čini čak 65 odsto. U ovom preduzeću, koje zapošljava 165 radnika, zadovoljni su stepenom naplate, koji iznosi oko 90 odsto.

RTRS