avaz-alkoholicarU jednom trenutku sam imao sve, suprugu, dvoje djece, posao, trgovinu, automobil… U drugom, kada sam stigao na dno, ništa, pa čak ni sebe.

Ovako svoju ispovijest za “Avaz” započinje Prijedorčanin Emil Bakaj (42), koji je do prije pet godina dan započinjao i završavao s ogromnim količinama alkohola.

Sada je “čist”

Bakaj kaže da je “pio sve dok mu glava nije znala utrnuti”. Sad je “čist” i nakon 32 mjeseca boravka u komunama u Srbiji i Hrvatskoj, ponovo je u Prijedoru. Ovaj put s velikom željom da u tek osnovanom Centru za brigu o ljudima pomogne onima koji su zbog neke od ovisnosti na samom dnu.

– U komunama sam se svakodnevno susretao s brojnim stravičnim sudbinama, mnogo težim od moje. Put do izlječenja nije nimalo lagan. Za početak je dovoljno napraviti jedan i po meni najteži korak, sebi priznati šta si i krenuti dalje – priča Bakaj.

Do tog koraka, dobro se sjeća Emil, svakog je osuđivao i svi su mu, osim njega, bili krivi. Dan je počinjao i završavao uvijek s istim ciljem – kako naći način da se potpuno napije.

S alkoholom je u jednom periodu, nakon propalih bolničkih pokušaja da se riješi ovisnosti, često kombinirao i tablete.

– Potrebno je da shvatiš da imaš problem, da nekog nazoveš i kažeš mu da ti treba pomoć – dodaje Emil, uvjeren da i iz najtežih životnih priča mora postojati izlaz.

Obrok u kuhinji

Sada želi da pomaže drugima, onako kako su neki ranije pomogli njemu. Podršku za to dobio je i od humanitarne organizacije “Hleb života” iz Prijedora.

– Dali su mi prostorije za Centar, konačište i obrok u javnoj kuhinji. To je prva stepenica, a naredna je osnivanje prijedorske komune – kaže Bakaj.

Poziv ili dolazak

Bakaj, svima onima koji misle da nema izlaza iz situacije u kojoj se trenutno nalaze, predlaže da ga pozovu na broj 065 / 533 – 711.

– Možda je još bolje, ako su u blizini, da dođu u Centar, koji se nalazi u ulici Branislava Nušića 40 – dodaje Bakaj.

Dnevni avaz