godisnjica odbrane grada (1)U Prijedoru je danas obilježena dvadeset i druga godišnjica odbrane grada u znak sjećanja na današnji dan 1992. godine kada je u napadu muslimanskih paravojnih formacija poginulo 15 boraca iz redova vojske i policije, a 26 ranjeno.

Polaganju vijenaca i parastosu poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata prisustvovalo je oko dvije stotine ljudi.

Predsjednik Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora Zdravka Karlica rekla je u obraćanju prisutnima da je za narod pod Kozarom sloboda uvijek bila i ostala svetinja.

“Naši djedovi i očevi su krvlju platili svaki dan slobode. Kolika je cijena plaćena dovoljno je pročitati imena na Kozari ili otići u Donju Gradinu i Jasenovac”, kazala je Karlica.

godisnjica odbrane grada (2)Ona je istakla da je srpski narod i 1992. godine znao šta je sloboda, ali da su ljudi zlih namjera željeli rat, vezivali svoje sa zastavama onih koji su činili zlo u Jasenovcu, Donjoj Gradini i na Kozari i “krenuli tog 30. maja u krvavi pir sa samo jednom namjerom – da nas protjeraju iz ovog grada”.

“Mi smo ponosni na sinove, očeve, muževe i braću nemjerljiva je uloga naših heroja jer da njih nije bilo ni mi danas ne bi bili ovdje, a posebno treba da budemo zahvalni onima koji su dali najviše – svoje živote za slobodu ovog grada”, poručila je Karlica.

Parastos poginulima u odbrani grada Prijedora i svim poginulim i umrlim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu služio je protojerej stavrofor Ranko Maletić uz sasluženje sveštenstva.

Vijence na spomenik “Za krst časni” položili su predstavnici ministarstava rada i boračko-invalidske zaštite i uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, grada Prijedora, gradske i republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, ratnih vojnih invalida ranjenih na današnji dan 1992 . godine, Boračke organizacije grada Prijedora, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, Centra javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor, SUBNOR-a grada Prijedora, opštine Kozarska Dubica i druge delegacije i članovi porodica poginulih i ranjenih.

SRNA
godisnjica odbrane grada (3) godisnjica odbrane grada (4) godisnjica odbrane grada (5)