forum za bezbjednostForum za bezbjednost građana grada Prijedora uputio je danas apel sugrađanima da obrate pažnju na prodavce posuđa koji proizvode nude od vrata do vrata, jer među njima ima onih koji, kada im se dozvoli ulazak u kuću, iskoriste priliku da kradu razne vrijednosti.

“Apelujemo da sugrađani pozovu policiju na broj 122 svaki put kada im se neki od tih prodavaca učini sumnjivim”, rekao je Draško Đenadija, predstavnik Civilne zaštite u Forumu za bezbjednost građana.

Predsjedavajući Foruma Sanja Munjiza rekla je da joj je na kućnu adresu u više navrata dolazio prodavač rosfrajnog posuđa.

“Riječ je o crnom muškarcu sa brkovima. Govori naš jezik, ali je očigledno da mu nije maternji. U zamjenu za suđe koje nudi rekao je da ne traži samo novac, nego da može i zlato. Tada je posegnuo rukom prema ogrlici koju sam imala oko vrata”, kaže Munjiza.

Načelnik Sektora policije u Centru javne bezbjednosti Prijedor Sretoja Vujanović rekao je da je policija otkrila jednu organizovanu grupu koja se bavila ovim “poslovima”, da je među njima našla i ovlaštene za ovakav način prodaje, ali i one koji su ljudima krali vrijednosti iz kuće.

“Prvi korak u takvim situacijama mora biti poziv policiji na broj 122”, naglasio je Vujanović.

Forum je na današnjoj sjednici ponovo raspravljao i o problemu prosjačenja, gdje je naglašena odlična saradnja policije sa terenskom kancelarijom centra za strance u Banjaluci.

“Kada ustanovimo da dolaze iz drugih država, obavijestimo centar u Banjaluci, oni odmah dolaze preuzeti lice, šalju ga za Sarajevo i deportuju uz zabranu ulaska u BiH na određeno vrijeme. Takvih nekoliko slučajeva smo imali lani”, rekao je Zoran Inđić iz CJB Prijedor.

Forum je apelovao i da se sugrađani prilikom pripremnih radova za poljoprivredu u proljetnim danima uzdrže od paljevina na otvorenom.

Takođe, pozvani su sugrađani koji posjeduju oružje za koje nemaju dozvolu da iskoriste zakonsku mogućnost i vrate ga bez ikakvih posljedica.

Predsjednik Skupštine grada Prijedora Sead Jakupović rekao je da bi rezultate rada ovog foruma trebalo predstaviti svim opštinama prijedorske regije kako bi i one, eventualno, formirale srodna tijela, a potom bi predsjedavajući lokalnih foruma mogli formirati i jedno regionalno tijelo.

Predstavnici srednjih škola predložili su da se slavlje za učenike završnih razreda srednjih škola više ne održava u srednjoškolskom parku, spontano kao do sada, nego u LJetnoj bašti – organizovano.

Forum za bezbjednost građana usvojio je izvještaj o radu za 2013. godinu, donio program rada za 2014, a na mjesto predsjedavajućeg ovog tijela ponovo izabrao direktora Osnovne škole “Branko Ćopić” Sanju Munjizu, koja je tu dužnost obavljala i 2013. godine.
SRNA