movember-kraj akcije (1)Akcija pod nazivom “Movember”, koja se održava širom svijeta tokom novembra, završena je u ponedjeljak u kafeu “Pause” u Banjaluci.

Tokom ove akcije neformalno udruženje građana “Superbrke” prikupilo je oko 4.000 KM za liječenje šestogodišnjeg Vuka Majkića iz Prijedora, koji boluje od veoma rijetke bolesti – glutarne acidurije tip 1, i za Nemanju Mlađenovića, kome je dijagnostikovan neoplasma maligni testis.

Javne ličnosti grada, ali i obični građani, pridružili su se “Movemberu”, pa su u kafeu “Pause” održali takmičenje za najbolje brkove i brade, kao i licitaciju fotografija brkova i brada koje je napravio fotograf Vedran Ševčuk Alf.

movember-kraj akcije (3)Svi posjetioci su mogli licitirati, a u ponudi je bilo 15 fotografija, koje su prodate po cijenama od 15 do 300 KM.

Novac od ove aukcije je takođe otišao u brkin fond. Tokom večeri okupljenima u kafeu “Pause” obratila se i Vukova majka Anđelka Majkić, koja je izrazila zahvalnost zbog ovog humanog gesta.

“Već punih pet godina borimo se s Vukovom bolešću. Ranije nismo učestvovali u ovakvim akcijama i sami smo se trudili svim silama da Vuku olakšamo djetinjstvo i da mu obezbijedimo sve što mu je potrebno”, naglasila je Majkićeva.

movember-kraj akcije (2)Vukova majka je dodala da je presrećna što su ljudi iz ove organizacije odlučili da Vuk bude u centru ovog humanog gesta.

“Oduševljena sam ljudima koji su nam pružili ovakvu podršku. To je nešto što se ne može opisati riječima. Meni mnogo znači kao majci, znači mnogo i Vuku, jer ćemo sada pokušati neke nove terapije. Vjerujem da ćemo sljedeće godine na otvaranje ‘Movembera’ doći Vuk i ja i pokazati vam kakav je napredak ostvaren”, dodala je Majkićeva.

Tokom proteklog mjeseca, humanitarna organizacija “Budimo ljudi” je otvorila žiro račun na koji su svi građani mogli uplatiti svoje donacije za malog Vuka.

movember-kraj akcije (4)Igor Kremenović, predsjednik ove organizacije, je izjavio da su oni pružili svu potrebnu logistiku za ovu akciju.

“Mi smo otvorili podračun u našoj organizaciji, međutim sa žaljenjem moram da kažem da na njemu nismo imali nikakvih uplata. Zato je naša organizacija odlučila da učestvuje u ovoj akciji sa donacijom od 500 KM”, naglasio je Kremenović.

Tokom večeri je upriličeno i takmičenje za najbolje brkove, za šta je nagrada bila karta za “Exit” festival 2016. godine. Pobjednik ovog takmičenja je Emir Sobo, a ovom prilikom je izjavio da je ovo prvi put da pušta brkove i da je srećan zbog osvojene nagrade.

movember-kraj akcije (5)Voditelj aukcije fotografija, kao i takmičenja za najbolje brkove Danijel Dakić je rekao da je posebno zadovoljstvo biti dio ovog humanitarnog gesta.

“Ovo je sjajna akcija i ovako nešto još niko nije pokušao u Banjaluci. Nadam se da ćemo na ovaj način pomoći malom Vuku i Nemanji i da ćemo i dalje organizovati slične događaje”, naglasio je Dakić.

Akciju nisu podržali samo muškarci. Pripadnice ljepšeg pola su takođe pokazale kako njima stoje brkovi tako što su ih nacrtale na prstima.

Tokom večeri okupljene u kafeu “Pause” zabavljali su DJ brke Filip Jakovljević i Zoran – Kazo Šišić.

Nezavisne novine
Foto – Mondo.ba – Vedran Ševčuk
Video – ELTA TV