okruzni sud banja luka (2)Svjedok Optužbe izjavio je pred Okružnim sudom u Banjaluci kako je vidio da optuženi Sabahudin Kajdić i Sreto Rokvić vode Sefera Beširovića prema Crnoj dolini kod prijedorskog sela Gornja Puharska.

Svjedok Hamid Kurtović kazao je da je do 1993. godine živio u Gornjoj Puharskoj kod Prijedora i da je dobro poznavao Beširovića i njegovu porodicu.

Svjedočeći posredstvom video-veze iz Danske, Kurotivć je naveo da je sa suprugom otišao do bunara po vodu kada je sreo Beširovića.

“Tada sam vidio kako Saša (Sabahudin) i Rokvić vode Sefera. Rekao sam im: ‘Šta ćete s tim čovjekom?’, a Saša me je upitao zašto nisam prijavio kada sam znao za njega i dodao: ‘Hoćeš i tebe da odvedem?’ Odveli su ga u pravcu škole”, ispričao je svjedok.

On je dodao da je otišao spavati, a da ga je zatim probudila supruga i kazala da odvode Sefera prema Crnoj dolini.

“Odmah sam istrčao iz kuće i pratio sam ih kako ga vode. Stali su kod Esadove kuće, gdje su uzeli ašov i otišli dalje u pravcu rudnika. Poslije su se vratili i Saša je kod bunara uzeo vodu od moje supruge i oprao ruke”, istakao je Kurtović.

Prema optužnici, Kajdić i Rokvić su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), odveli Beširevića u pravcu rudnika “Crna dolina”, a potom su ga ubili na neutvrđen način. Njegovo tijelo do danas nije pronađeno.

Prema riječima svjedoka, Beširević je bio dobar zidar i radio je na kući vojnog lica u Gornjoj Puharskoj kada je izbio rat.

“Tu je ostao i krio se kod porodice jednog od rođaka”, rekao je Kurtović.

Nastavak suđenja je zakazan za 29. decembar.

BIRN