podrska ucenju o nacionalnim manjinama (1)Ministar prosvjete i kulture Dane Malešević prisustvovao je prezentaciji dobrih praksi u školama o učenju o nacionalnim manjinama, u organizaciji Misije OEBS u BiH, a koja je održana u Osnovnoj školi „Nikola Tesla“ u Prnjavoru.

Svoje prakse i iskustva o učenju o nacionalnim manjinama, ovom prilikom su predstavile škole iz Novog Grada, Prijedora, Gradiške i Prnjavora, te približile prisutnima važnost izučavanja ove oblasti.

„Smatram da je poznavanje različitih nacija, kultura i tradicija veoma značajno za sve nas, a ne samo za đake. Na ovaj način učenici stiču svijest i znanje o različitim kulturama, o bogatstvu različitosti te toleranciji i poštovanju prema istim“, izjavio je ministar Malešević i poručio da ovakve prakse moraju biti primjer drugim obrazovnim ustanovama.

podrska ucenju o nacionalnim manjinama (2)„Održavanje ovog susreta odnosno prezentacije ima poseban značaj, jer se održava u Prnjavoru, opštini gdje je oduvijek živio veliki broj nacionalnih manjina, koja je primjer tolerancije i kulturne raznolikosti“, istakao je ministar Malešević.

Prezentaciji je prisustvovalo 150 učesnika, odnosno predstavnici 13 škola iz šest opština u Republici Srpskoj.

Vladars.net

Grad Prijedor su predstavljali članovi Ukrajinskog udruženja „Kozak“ iz Trnopolja.

-Kada je u pitanju ukrajinska nacionalna manjina moram da napomenem da u Osnovnoj školi „Ćirilo i Metodije“ Trnopolje već četiri godine postoji predmet „Ukrajinski jezik“ što je za našu manjinu veoma značajno. Osim toga, „Kozak“ je redovan je učesnik brojnih društvenih i kulturnih dešavanja, kako u Prijedoru i širom naše zemlje, tako i u inostranstvu – rekao je Štefan Stahnek, predsjednik ovog Udruženja koje okuplja djecu raznih nacionalnosti.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

podrska ucenju o nacionalnim manjinama (3)