sapa u srcuItalijanska organizacija za zaštitu životinja (ENPA) je donirala 1.400 kg hrane za pse lutalice u Bosni i Hercegovini udruženjima “Prijedor emergency” i “Šapa u srcu”.

Italijanski ambasador u BiH Ruggero Corrias izjavio je da je to konkretna pomoć koja dokazuje solidarnost ali i zabrinutost Italije i njenih građana u vezi s problemom pasa lutalica u BiH.

– Neophodno je da vlasti nađu održivo rješenje koje će garantirati poštivanje prava ovih životinja i sigurnost građana. Italija će nastaviti pomagati, ali od Bosne i Hercegovine očekujemo konkretan progres u usaglašavanju s evropskim standardima i u ovom sektoru – rekao je Corrias.

Uz podršku ambasade Italije, interventna jedinica ENPA-e ostat će u BiH do 19. novembra i sastati se s predstavnicima nadležnih institucija u Banjoj Luci i Prijedoru radi uspostavljanja kontakata i predstojeće saradnje s lokalnim organizacijama koje rade na pomoći psima lutalicama, uključujući i Dog Trust.

ENPA, koja je bila aktivna u BiH i u protekle dvije godine, do kraja ove godine opet će posjetiti Banju Luku, gdje će pomoću u izgradnji prihvatilišta i ponovno donijeti hranu i druge vrste pomoći.

Ova inicijativa je reakcija na pozive i ponude pomoći na koju se odazvao 51 odjel Organizacije za zaštitu životinja iz cijele Italije i svjedoči pozornosti i solidarnosti brojnih organizacija i italijanskih državljana kada je u pitanju problem pasa lutalica u BiH, saopćeno je iz Ambasade Italije u BiH.

FENA