promocija knjige vajar (4)U gradskoj čitaonici u Prijedoru večeras je predstavljen roman “Vajar” crnogorskog pisca Svetozara Savića.

Direktor Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” Mara Ećim rekla je da je crnogorsko Udruženje književnika nominovalo ovaj roman za nagradu “Meša Selimović”, što u svijetu literature predstavlja značajan uspjeh.

Govoreći o svom drugom romanu, Svetozar Savić je rekao da je kompletan život vajanje i da se svaki dan nama bavi više od hiljadu dimenzija koje su nevidljive i o kojima ništa ne možemo da prosuđujemo.

On je dodao da je njegova struka vinarstvo i da je po vokaciji enolog koji je doktorirao na biotehničkim naukama.

“Ovo je moja paralelna mogućnost izražavanja i meni je nauka pomogla u smislu metodike da budem temeljan, a umjetnost, za razliku od nauke, ne postavlja granice”, rekao je Savić.

promocija knjige vajar (1)O knjizi “Vajar” govorila je književni kritičar Aleksandra Vuković koja prati rad Svetozara Savića, ne samo od kada piše romane, nego i njegov naučni rad, budući da je on autor eminentnih knjiga u vezi sa svim vrstama vina koje su mogle da se pronađu u Crnoj Gori, a koje su prevedene na ruski i engleski jezik.

“`Vajar` je bogata, kompleksna narativna struktura sa pažljivo modelovanim likovima i ono što je najveći kvalitet jeste leksičko bogatstvo i stil. Roman daje doprinos oživljavanju onoga što je u najdubljim slojevima naše veoma zanačajno književno nasljeđe, od NJegoša do savremenih pisaca Crne Gore”, rekla je Vukovićeva.

Ona je dodala da je ova knjiga jedna velika kritika društva u kome živimo, svih njegovih struktura.

“Roman je u duhu prostora iz kojeg potiče, ali isto tako vrlo razgovorljiv tako da se može razumijeti i ovdje, na ovim prostorima”, navela je Vukovićeva.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

promocija knjige vajar (2) promocija knjige vajar (3)