glas-hladnoca pali peciToplane u Srpskoj obećavaju tople radijatore i ako temperature tri dana uzastopno budu 12 stepeni, ili niže, počeće sezonu grijanja i prije 15. oktobra.

U banjalučkoj “Toplani” naglašavaju da je tehnički sve spremno za početak sezone.

– Ukoliko temperature tri dana uzastopno, mjerene u 21 čas budu 12 stepeni i niže, počećemo grijati i ranije, ali ne prije 1. oktobra – rekla je portparol “Toplane” Žaklina Mijatović. Naglasila je da je i lani grijanje počelo prije 15. oktobra, a cijena za sada ostaje ista.

– Kod stambenih potrošača, kod koji se obračun vrši po kvadratnom metru, cijena je 1,65 po kvadratu. Potrošači koji imaju ugrađen kalorimetar plaćaju 133 KM po megavat-času. Cijena grijanja za poslovne potrošače je 199 KM po megavat-času – istakla je ona.

Direktor “Toplane” u Prijedoru Ljiljana Despotović je rekla da će sezona grijanja početi ranije, ukoliko vremenske prilike to budu zahtijevale.

– Ako temperature tri dana uzastopno budu 12 stepeni sa tendencijom pada, počećemo grijati, tako smo radili i prethodnih godina – rekla je Despotovićeva.

Dodala je da promjene cijene grijanja u ovoj godini neće biti.

Direktor “Toplane” u Bijeljini Radomir Marjanović ističe da je u toku priprema za novu sezonu grijanja.

– Remont kotlovnice je završen, u toku je otklanjanje kvarova na mreži. Nadam se da će sve biti spremno za početak sezone – rekao je Marjanović.

Dodao je da je prošle godine sezona počela na vrijeme, 15. oktobra, te da će ako vremenske prilike to budu zahtijevale, grijanje početi i prije zvaničnog početka sezone.

– Cijenu nismo mijenjali od 2010. godine. Naplaćujemo grijanje šest mjeseci godišnje, samo dok traje sezona, po cijeni od 2,75 KM (sa PDV-om), po metru kvadratnom – naglasio je Marjanović.

Razloga za zadovoljstvo imaju stanovnici Istočnog Sarajeva, jer će cijene grijanja biti niže nego prošle godine. Tako će grijanje stambenog prostora, na šestomjesečnom nivou, biti sniženo sa 2,80 na 2,60 KM po metru kvadratnom.

Glas Srpske