sud bih (1)Zaštićeni svjedok Z-15 ispričao je kako je vidio poznanika nataknutog na ražanj u selu Zecovi 23. jula 1992. godine.

“Vidim pored Zikine kafane Braco Mehanović nataknut na ražanj. Ruke iza leđa vezane, a licem okrenut prema putu, da ga možemo poznati. Prekrižene noge, povezane žicom. Ražanj kao za janje, probijen kroz tijelo”, opisao je Z-15 prizor koji je vidio tokom odvođenja iz sela Zecovi.

On je kazao da je prethodno tog dana u jutarnjim satima, ispred svoje kuće u selu Zecovi (opština Prijedor) ugledao nekoliko vojnika.

“Tu je bio Grom i Crnogorac, od Milana Bajića zet. Jedan od vojnika je rekao mom ocu da skloni novac i zlato”, naveo je svjedok i dodao da im je vojnik kazao da svi punoljetni muškarci moraju da idu ispred Šabanove mesnice u Čarakovo.

Za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi, optuženi su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić, Zdravko Antonić i Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske, Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije, te drugih formacija.

Z-15 je naveo da je po naredbi vojnika sa ocem i drugim komšijama krenuo i da su vidjeli da gori džamija u Zecovima. Kod kuće izvjesne Hide, svjedok je kazao da je vidio krv na stepenicama i tri tijela osoba koje je njegov otac poznavao.

Svjedok je također naveo da je sa grupom komšija postrojen sa rukama na potiljku u blizini vijadukta.

“Tu su tukli Asima Hodžića. (…) Vidio sam Ljubišu Četića, njega nisam prije poznavao, udario je Zarifa Bačića nogom. Zarif je pao. Potom je odveo Refika Bačića iza nasipa. Nakon par minuta čuo se rafal, desetak metaka”, naveo je svjedok, dodavši da Refik Bačić nije kasnije došao sa njima u logor Trnopolje.

Z-15 je naveo da je dan prije “čišćenja” sela Zecovi sjedio i pio rakiju sa optuženim Ilijom Zorićem i Željkom Grbićem u svojoj kući, a potom ispred kuće optuženog Grbića.

U noći 22. na 23. juli, kako je naveo, došao je Radovan Grbić, koji mu je kazao za “čišćenje” i ponudio da ostane u njegovoj kući, što je svjedok odbio.

On je također tokom svjedočenja ispričao da je u junu 1992. ispred kuće Elvedina Tatarevića vidio Iliju Zorića i Željka Grbića. Prema svjedoku, on nije čuo, ali misli da je vidio da se Ilija i Tatarević raspravljaju, a potom mu je Ilija uzeo biciklo.

“Duško Zorić je došao kasnije. Potom su Duško, Ilija i Željko krenuli sa mnom prema mojoj kući. (…) Duško je počeo da mi psuje mater i izvadio je pištolj. Opalio mi je metak iznad glave. Pitao sam ga šta mu je, je li hoće da me ubije”, naveo je svjedok.

On je rekao da je pred kućom Mesuda Horozovića Ilija uzeo komšiji Mesudu sat i prsten. Na pitanje Odbrana, on je odgovorio da nije nikoga drugog bilo u dvorištu kuće Horozovića.

Svjedok je, na pitanje Odbrane, kazao da je čuo da je Željko Grbić palio i ubijao po selu, ali da on to nije vidio.

Suđenje se nastavlja 18. septembra.

BIRN