novosti-medvedicaU selu Batkovci kod Oštre Luke mrki medved sišao je sa Grmeča na imanje Marka Tomića i usmrtio dve ovce. Tragovi potvrđuju da je pre nego što je upao u tor, napravio štetu u polju kukuruza.

– Ja sam tokom noći nešto čuo, ali nisam izlazio. Pomislio sam da su psi. Ujutro, vidim da je ubio jednu ovcu, druge nigde nema, izgleda da je poneo sa sobom, a još šest ovaca mi je tada nestalo iz tora. Tih šest smo posle našli u brdima, izgleda su u strahu pobegle u planinu. Sve su noge polomile, izubijale se bežeći. Uplašile su mi se i svinje i sve životinje – kaže Marko Tomić.

Tragovi pokazuju da je reč o ženki mrkog medveda, teškoj oko 400 kilograma. Šapa joj je krupna, 20 sa 13 centimetara. Preskočila je ogradu tora i napala ovce, udaljene svega dvadesetak metara od kuće porodice Tomić. Niko u Batkovcima ne pamti da je medved sišao u selo i napao stoku. Ni lovcima nije jasno zašto je do toga došlo.

– Šuma je puna hrane, sve je rodilo, zbog gladi sigurno nije sišao. Medvedi su i mesojedi, ali su većinom biljojedi. Može biti problem ako se medved naučio na meso, da ne bi pravio i veću štetu – kaže lovočuvar u Lovačkom udruženju “Sana” iz Oštre Luke, Branko Plavšić.

Meštani Batkovaca strahuju za svoju bezbednost, ali i za stoku, koju ima svako domaćinstvo. Većina stoke spava na otvorenom. Plaše se i jer su tragovi pokazali da je medved hodao pored kuće Tomića. U to vreme, osim Marka i njegove supruge, tu je spavalo i troje dece. Pitaju se, šta ako napadne i ljude.
Selo Batkovci smešteno je uz granicu Republike Srpske sa Federacijom BiH.

HAJKA
– Na ovom području ova vrsta nema svoje stanište, pa ne spada u zaštićenu divljač. Ako se ponovi šteta, onda ćemo organizovati hajku da se medved istera sa ovih prostora. Sada možemo samo da čekamo – kaže predsednik Lovačkog udruženja “Sana” iz Oštre Luke, Ljubomir Trkulja.

Novosti.rs