sahHotel „Prijedor“ u gradu na Sani od 5. do 13. septembra biće domaćin 14. po redu prvenstva Premijer lige BiH u šahu za seniore i žene.

U konkurenciji seniora igra se na šest tabli, uz mogućnost prijavljivanja četiri rezerve, kao i da se u ekipi nađu najviše dva stranca.

Izvjesno je da će od klubova iz Republike Srpske, među 10 prijavljenih, učešće uzeti dva – ŠK Glasinac (Sokolac) i ŠK Šamac. U Prijedoru bi trebalo da se pojave još i sarajevski klubovi Bosna i Napredak, Bihać, Široki Brijeg, Goražde, „Inzio Tušanj“ (Tuzla), te zenički Čelik i Napredak.

Žensko premijerligaško takmičenje odvija se na četiri table, s tim da svaka ekipa može imati jednu inostranu šahistkinju, ali je obavezna da nastupi i sa jednom domaćom igračicom do 18 godina.

Za po tri prvoplasirane ekipe seniorske i ženske lige, registrovane u FIDE, obezbijeđeni su pehari, medalje i diplome, a najmanje dvije izboriće pravo učešće u Kupu evropskih šampiona za 2016.godinu.

Izvlačenje brojeva klubova je prije starta prvenstava. Organizator takmičenja je Šahovski savez BiH, tehnički organizator ŠS RS, a direktor turnira je Pantelija Dakić, predjsednik šahovskog saveza Srpske.

Tekst i foto arhiva – Nenad Đerić/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com