grmecka korida 2015Na Popovića brdu kod Oštre Luke sutra će biti održana “Grmečka korida”.

Ovom tradicionalnom manifestacijom, koja se organizuje već 243 godine, biće završen program obilježavanja Ilindanskih dana u Oštroj Luci.

Organizacioni odbor manifestacije ove godine zbog zabrane održavanja “Grmečke koride” na Međeđem brdu kod Sanskog Mosta očekuje više uzgajivača bikova i posjetilaca.

“Novina je i da će ove godine borbi bikova u teškoj kategoriji prethoditi i borba bikova u srednjoj kategoriji, tako da će manifestacija imati više borbi što će biti atrakacija za gledaoce”, povrdili su organizatori koride.

Do sada je prijavljeno osam bikova u teškoj kategoriji i četiri u srednjoj.

Borbama bikova prethodiće takmičenje u tradicionalnim disciplinama – navlačenje konopca i bacanje kamena s ramena, a ekipe će se prijavljivati na licu mjesta.

Učesnici koride uplaćuju kotizaciju u iznosu od 500 KM, a ukupan nagradni fond je 8.000 KM. Početak programa zakazan je za 14.00 časova.

“Grmečka korida” održavana jena Međeđem brdu do devedesetih godina prošlog vijeka.

Kada se 1995. godine srpski narod iselio iz Sanskog Mosta i oformio opštinu Srpski Sanski Most, danas Oštru Luku, prenio je tu tradiciju i od 1997. godine “Grmečka korida” održava se Popovića brdu.

Grupa ljudi izdvojila se iz te organizacije i u proteklih nekoliko godina organizovala je paralelnu borbu bikova na staroj lokaciji “Grmečke koride” na području Unsko-sanskog kantona, uz napomenu da je to ista manifestacija na dva lokaliteta.

Ali, korida se u posljednje dvije godine ne održava zbog zabrane kantonalne vlasti.

SRNA