rudar prijedor-mladost dk-detaljViše nego ubjedljv bio je Rudar-Prijedor na startu prvenstva Premijer lige BiH. Savladao je ekipu Mladost Doboj Kakanj sa 3:0, a pitanje pobjednika bilo je riješeno već nakon prvog poluvremena. Domaći su na terenu, kojeg je kišica osvježila, bili superiorni, potvrdili da su dobro radili i da su svjesni težine zadatka koji ih očekuje u prvenstvu u kojem će biti teško stići do željenog cilja, opstanka, s obzirom da zbog „skraćenja“ lige ispada čak šest klubova.

-Prije svega uputio bih čestitke i jednoj i drugoj ekipi, jer su odigrale fer i korektnu utakmicu, iako je poznato da u prvom kolu često ima prisutnog naboja. Naporno se radilo, prisutni su želja i htijenje za dokazivanjem, tada bude više borbenosti, ali ovoga puta našli su se rivali čija je osnovna namjera bila da se fudbalski nadigravaju – priča šef stručnog štaba „zeleno-crnih“ Boris Gavran.

Mrežu debitanta u bh.eliti „načeo“ je prvi strijelac Prijedorčana u prošloj sezoni provedenoj u Prvoj ligi Republike Srpske, poslije pet uzastopnih u najvišem rangu, Siniša Radoja, kojem je asistent bio Filip Arežina, potom dvostruki strijelac, prvo iz slobodnog udarca, a potom i sa „bijele tačke“, pošto je prethodno u protivničkom kaznenom prostoru oboren Dejan Kojić.

-Čestitao bih svojim momcima. Dobro su ušli u meč, na vrijeme postigli prvi gol, ubrzo drugi i treći. Ono što je posebno značajno, taktički su imali dobar prilaz, osvajali neprekidnim kretanjem, agresivnošću na svakom dijelu terena, prostor, zatvarali protivnika, odnosno nisu mu dozvoljavali da se razmahne ni da započne akcije – sa zadovoljstvom ističe strateg „rudara sa Sane“.

Od 45.minuta kada je Adnan Hrelja, za kojeg je Kojić bio prosto neuhvatljiv, poslije drugog žutog kartona, prekršajima nad njim, dobio crveni, imao je Rudar-Prijedor brojčanu prednost.

U nastavku Nimo Nartej Džasper, koji je kao i njegov sunarodnik iz Gane Džordž Ovusu u posljednjem momentu ipak registrovan, dva puta je bio u situacijama da postigne gol, jednom i Petar Kunić. Međutim, mora se istaći da su i učenici Ibre Rahimića, nekadašnjeg prvotimca mostarskog Veleža, imali tri sjajne prilike, ali je golman Dalibor Kozić bio nesavladiv.

– Željeli smo i u nastavku da odigramo maksimalno odgovorno, jer nije Mladost Donoj-Kakanj nižerazredni protivnik, ima kvalitet, što je i dokazao. Igralo se otvoreno, šteta je što još nije bilo golova, a na nama je da ovu pobedu „arhiviramo“ i okrenemo se sljedećem gostovanju tuzlasnkoj Slobodi – zaključio je Gavran.

Trijumf ima još veću draž, kada se zna da mu je prije prvog zvižduka veoma dobrog sudije Darka Obradovića iz Stoca, prethodila ceremonija svečane dodjele pobjedničkog pehara Prijedorčanima, koji su prošle sezone pod vođstvom Darka Nestorovića, a potom i Zorana Bujića, osvojili prvo mjesto i titulu šampiona Srpske. Zasluženo je trofej podigao kapiten Nebojša Šodić, koji ga je primio iz ruku Darka Banjca, člana Izvršnog odbora FS RS.

-Drago mi je zbog trenutka koji je dio istorije kluba i što predvodim ovako divne saigrače. Sa tri dragocjena boda smo nagovijestili da bi i dalje trebao da nas krasi pobjednički duh, kao i do sada, ali je najvažnije da se ne ponesemo i čvrsto sa obje noge „ostanemo na zemlji“. Prošli smo tek prvu prepreku, mnogo je teških iskušenja koja nas očekuju. Potrebno je da uvijek imamo ovakav pristup, ispunimo ono što od nas traži trener Gavran, i vjerujem da na kraju, iako su nas i prije početka prvenstva mnogi „otpisali“ po pitanju opstanka, možemo da zadržimo status člana premijerligaške konkurencije. To naš grad Prijedor zaslužuje – naglasio je Šodić.

Tekst i foto – Nenad Đerić/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com