glas-najava likovne kolonijeOvogodišnja likovna kolonija “Sreten Stojanović” biće održana od 5. do 12. avgusta na Kozari, a u njoj će učestvovati devet umjetnika – profesora sa akademija umjetnosti iz Trebinja i Banjaluke.

Selektor kolonije, koja nosi ime jednog od najvećih i najpoznatijih prijedorskih umjetnika, akademika Sretena Stojanovića, Predrag Marjanović je kazao da je ovo 11. manifestacija.

– Mogao je biti i 50. saziv da je bilo sluha poslije Sretenove smrti 60-tih godina prošlog vijeka, kada je trebalo odmah ustanoviti tu koloniju. Do sada bismo imali bogat fundus – kazao je Marjanović.

On je potvrdio da su učešće na koloniji potvrdili Savo Peković, Radislav Vučinić i Momir Knežević sa trebinjske akademije, te Milivoje Unković, Zoran Banović, Biljana Gavranović, Borjana Mrđa, Danko Brkić i Novak Demonjić sa Akademije umjetnosti u Banjaluci.

– Ja odavno razmišljam da treba spojiti ljude koji se bave istim poslom, dakle, profesori sa akademije, da vidimo ko to predaje slikarstvo, posebno zato što oni imaju šta razgovarati jedni sa drugima i razmjenjivati iskustva tokom trajanja kolonije – rekao je Marjanović.

Rad umjetnika će pratiti profesor Siniša Vidaković, koji će biti zadužen za kritički osvrt pretočen u predgovor za katalog izložbe sa kolonije.

Otvaranje kolonije je zakazano za 5. avgust u lapidarujumu Muzeja Kozare, nakon čega će radove sve do 12. avgusta kada je predviđeno zatvaranje kolonije. On je potvrdio da prema propozicijama, umjetnici dva rada ostavljaju organizatoru, tako da će kao i sa dosadašnjih saziva kolonija, slike postati vlasništvo Gradske uprave Prijedor i Muzeja Kozare.

Radovi nastali u ovoj koloniji biće izloženi u Muzeju Kozare na izložbi koja će biti otvorena, već po tradiciji, u septembru povodom 43. književnih susreta na Kozari.

Pokrovitelj kolonije, čiji su ciljevi bili njegovanje i čuvanje likovne tradicije, stvaralaštva i edukacija mladih generacija, je grad Prijedor.

Selektor

Predrag Marjanović je po treći put selektor kolonije, za koju ističe da ne mora robovati nijednoj temi, ali da prije svega treba da bude slikarska kolonija.

– Od hipermoderne umjetnosti i performansa nemamo koristi, jer mi tražimo nešto pragmatično što će biti vidljivo i upotrebljivo. A poznato je da mi, kao organizatori, slike sa kolonije ne držimo u depou muzeja i galerije, već dobrim dijelom izlažemo i to po hodnicima gradske uprave, tako da se o toj stalnoj likovnoj postavci već daleko čulo – rekao je Marjanović.

Glas Srpske