klub navijaca sila nebeska-incident prijedor (1)Prijateljska utakmica Rudar-Prijedora i Jedinstva iz Bihaća koja je juče odigrana na Gradskom stadionu u Prijedoru ostala je „u sjeni“ onoga što se događalo na tribinama.

Naime, na tribini predviđenoj za gostujuće navijače pojavilo se 15-ak simpatizera ekipe iz Bihaća, članova navijačke grupe „Sila nebeska“.

Oni su na samom početku utakmice istakli ratnu zastavu Armije BiH i transparent na kojem je pisalo „Genocid vam zaboraviti nećemo, Srebrenica ’95 – Prijedor ’92“, što je izrevoltiralo većinu prisutnih gledalaca koji su se uglavnom našli u hladu centralne tribine.

Sa druge strane, na istočnoj tribini se našlo i 15-ak članova „Alkohol bojsa“ koji su na ovu „provokaciju“ odgovorili skandiranjem „Nož, žica, Srebrenica“ i pjesmama o Ratku Mladiću.

klub navijaca sila nebeska-incident prijedor (2)Potom su uslijedila navijačka „prepucavanja“ dvije grupe.

Prema riječima jednog od bivših igrača Rudar-Prijedora, mnogi gledaoci su napustili susret prije kraja prvog dijela igre upravo zbog ovakvog ponašanja navijača.

-Sve ovo nema veze sa sportom i korektnom utakmicom obje ekipe, koje, koliko ja znam, imaju dobre međusobne odnose. Neko treba za ovo da odgovara jer je ovo prijateljska utakmica. Šta možemo očekivati dalje, ako se ovaj slučaj desio u takmičarski nevažnoj utakmici – zapitao se ovaj ogorčeni sportski radnik, dodajući da se prijedorska policija pojavila na stadionu tek nakon poziva revoltiranih gledalaca.

Sa druge strane, jedan od navijača Prijedorčana, nezvanično nam je potvrdio da su „Alkohol bojsi“ samo odgovorili na provokacije navijača iz Bihaća, pa su se čak „pomjerili“ na ulaz Istočne tribine koji se nalazi do naselja Pećani, kako bi bili bliže „gostujućoj tribini“, dodajući da su pojedinci bili spremni i na fizički suko..

klub navijaca sila nebeska-incident prijedor (6)Iz Centra javne bezbjednosti Prijedor smo saznali da klubovi nisu u obavezi da prijave prijateljske utakmice, pa tako na ovoj nije bilo policijskih službenika.

-Nakon nekoliko poziva građana koji su se našli na tribinama, naša patrola je otišla na stadion, gdje je od navijača iz Bihaća oduzela ratnu zastavu Armije BiH. Privedeno je 15-ak osoba a protiv dvije je podnijet Prekršajni nalog (prijava) prema Zakonu o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama – potvrđeno nam je iz CJB Prijedor.

Sa druge strane, navijači Jedinstva iz Bihaća na pojedinim internet forumima i facebook stranici tvrde da su „dobili dobre batine“ od prijedorske policije.

Pomenute pristalice „Sile nebeske“ takođe tvrde da su ih policajci „držali“ pola sata u „marici“ u kojoj nije bilo vazduha, ali priznaju da su pojedini navijači bez dokumenata pokušali dati lažna imena, pa su zbog toga dobili batine od prijedorske policije koja im je, između ostalog, „psovala tursku majku i porodicu“ te pojedine navijače „tjerala da kupe opuške od cigareta“ na parkingu ispred policije.

Ostaje nejasno da li su u Rudar-Prijedoru znali za dolazak gostujućih navijača koji je najavljen na njihovim Facebook stranicama, i zašto ovaj susret, iako prijateljskog karaktera, nisu prijavili policiji, ili barem organizovali svoju redarsku službu.

Tekst – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Foto – FB profil – Klub Navijača Sila Nebeska

klub navijaca sila nebeska-incident prijedor (3) klub navijaca sila nebeska-incident prijedor (4) klub navijaca sila nebeska-incident prijedor (5)