gradska uprava april 2015U Prijedoru se planira izgradnja novih stambenih objekata sa 70 stanova s ciljem zbrinjavanja korisnika kolektivnih centara i alternativnog smještaja.

“U naselju Raškovac biće izgrađeno 20 stambenih jedinica i u naselju Pećani 50”, navedeno je u Odluci Skupštine grada Prijedora o stambenom zbrinjavanju korisnika kolektivnih vidova smještaja realizacijom projekta “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja”.

Sredstva za izgradnju ovih stanova obezbjeđuju se iz kredita Razvojne banke Savjeta Evrope i vlastitog učešća grada Prijedora koji i utvrđuje listu korisnika u skladu sa uslovima koje će propisati Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i UNHCR.

Stanovi će biti korišteni prema principima socijalnog stanovanja, biće dio stambenog fonda socijalnog stanovanja grada Prijedora i neće se moći otkupljivati, nasljeđivati, davati u podzakup niti otuđivati jer će biti u vlasništvu grada.

Osim korisnika kolektivnih centara i alternativnog smještja, pravo na korištenje ovih stanova imaće i druga lica koja zadovoljavaju kriterijume za dodjelu stambene jedinice utvrđene Odlukom o socijalnom stambenom fondu grada, nakon što ih prestanu koristiti primarni korisnici.

Visina zakupnine biće donesena u skladu sa Odlukom o socijalnom stambenom fondu grada Prijedora, a grad je dužan blagovremeno informisati potencijalne korisnike o kriterijima i uslovima za ostvarivanje subvencija i osigurati neophodnu pomoć u postupku obezbjeđivanja subvencija.

SRNA