srna-pocela skolica literature i lutkarstva (1)U Prijedoru je danas održana prva radionica u okviru projekta “Školica literature i lutkarstva”, čiji je cilj da populariše čitanje i lutkarsko pozorište koje ne postoji u ovom gradu.

Planirano je da budu održane četiri radionice, koje će obuhvatiti čitanje i priču djece o tome šta su pročitali i koje bi likove predstavili u lutkarskoj predstavi.

U okviru radionica biće napravljene lutke prema likovima i priči koju su djeca zamislila, te pripremljena predstava koja će na kraju biti prikazana.

Radionicu su organizovale Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” i Udruženje “Žene u umjetnosti”. NJen rad dijelom finansira i Gradska uprava Prijedor.

srna-pocela skolica literature i lutkarstva (2)Predsjednik Udruženja “Žene u umjetnosti” Biljana Anđelić kaže da je namjera da okupe i edukuju što više odraslih, vaspitača, profesora i djece, te pokažu vezu između literature i lutkarstva.

Anđelićeva je navela da će po završetku školice biti definisan jedan broj najtalentovanijih i najzainteresovanijih među odraslima i djecom, što će činiti stalnu lutkarsku scenu klasičnog lutkarskog teatra.

“Udruženje žene u umjetnosti” u Prijedoru postoji od 2012. godine i čini ga dvadesetak članova. Ovo udruženje raspolaže i sa dvadesetak velikih lutaka, po ugledu na španske falje iz tamošnjih uličnih teatara.

srna-pocela skolica literature i lutkarstva (3)“Naše lutke su postale dio gotovo svih manifestacija, kao vid umjetničkog marketinga. Mi izvodimo i predstave jer su lutke previše skupe da bi stajale, već treba da budu na ulici, pa smo slobodni da kažemo da Prijedor jedini u širem okruženju ima i svoj ulični teatar”, kaže Anđelićeva.

“Školica literature i lutkarstva” trajaće do kraja ljeta, nakon čega organizatori najavljuju premijeru lutkarske predstave, kao konkretan i vidljiv rezultat ovog projekta.

SRNA