srna-ostra luka-konferencija beba (1)U opštini Oštra Luka u ovoj godini rođeno je svega šest beba.

Predstavnik opštine Dalibor LJuboja rekao je danas Srni da zvanične podatke o broju novorođenih beba ova opština dobija tek kada roditelji beba prijave njihovo mjesto boravka, budući da opština nema svoje porodilište nego se bebe rađaju u Prijedoru.

“Zbog tako malog broja novorođenih beba mi u manifestaciju Konferencija beba uključujemo i stariju djecu odnosno svu djecu rođenu od 2010. do danas odnosno djecu uzrasta do pet godina”, pojasnio je LJuboja.

Konferencija beba u Oštroj Luci danas je okupila dvadesetoro djece i svi učesnici dobili su poklone.

srna-ostra luka-konferencija beba (2)“Nagrađene su najmlađa beba Teodora Vujković, najstarija beba Novak Mastikosa i Srećko Antonić kao beba sa najviše braće i sestara, a on ih ima troje”, naveo je LJuboja, obraćajući se okupljenima na platou Osnovne škole “Desanka Maksimović” Oštra Luka čiji učenici učestvovali u prigodnom programu.

U ovoj lokalnoj zajednice nadaju se, rekao je on, da će zajedničkim mjerama raditi na povećanju nataliteta. Prema njegovim riječima, problem bijele kuge prisutan je u cijeloj Republici Srpskoj i nijedna lokalna zajednica ne može sama da se izbori s njim.

On je podsjetio da je lani opštinska administracija sufinansirala proces vantjelesne oplodnje za jednu porodicu, koji je uspješno okončan rođenjem bebe, a da ove godine nije imala takvih zahtjeva.

Pokrovitelji Konferencije beba u ovoj maloj, rubnoj opštini, koja se nalazi između Prijedora i federalne opštine Sanski Most, jesu Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske, opštinska administracija i kompanija “Violeta”.

Konferencija beba u Oštroj Luci prvi put je održana 2013. godine. Lani je otkazana zbog poplava koje su u maju pogodile veliki dio Republike Srpske.

SRNA
srna-ostra luka-konferencija beba (3)