sud bih (2)Na suđenju za zločine počinjene na području Prijedora, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je u ljeto 1992. godine učestvovao u pretresu terena u selu Zecovi.

Svjedok Radoslav Saganović je kazao da je 1992. angažovan u rezervni sastav policije u Rasavcima, a da je komandir policije bio Radomir Stojnić.

“Ne znam je li to bio pretres ili čišćenje, ali govorilo se da ima naoružanih grupa u Čarakovu i Zecovima. U Zecovima se čišćenje desilo u ljeto 1992. godine… Ne znam ko je to naredio”, izjavio je Saganović.

Prema njegovom svjedočenju, Stojnić je rekao da će biti angažovan na pretresu terena i da je trebalo naći oružje i naoružane grupe, a stanovništvo Zecova da se uputi prema cesti Prijedor – Sanski Most.

“U dijelu gdje sam ja bio, nije bilo puno kuća, nije bilo ni prisile i maltretiranja. Muškarci, žene i djeca su trebali da idu prema cesti”, kazao je svjedok.

Odgovarajući na pitanja Tužilaštva, Saganović je rekao da je nailazio na zapaljene kuće, te da je vidio i da je zapaljena džamija.

“Naišli smo na dva do tri leša, ne znam tačno koliko. Bili su obučeni u crvenu odjeću, ležali su pored puta i u blizini nije niko stajao”, prisjetio se Saganović.

On je također kazao da je pored Zikine kafane, koja se nalazi pored glavnog puta za Sanski Most, vidio dosta civila, vojske i vozila.

Za učešće u ubistvima, mučenju, zlostavljanju te uništavanju i oduzimanju imovine stanovnika sela Zecovi, Radomir Stojnić je optužen skupa s Dušanom Milunićem, Radovanom Četićem, Duškom Zorićem, Zoranom Stojnićem, Željkom Grbićem, Ilijom Zorićem, Zoranom Milunićem, Boškom Grujičićem, Ljubišom Četićem, Radetom i Urošem Grujčićem te Zdravkom i Rajkom Gnjatovićem.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete Šestog bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici vojske, policije i drugih formacija.

Odgovarajući na pitanja Odbrane prvooptuženog Milunića, svjedok je rekao da ne zna koja je jedinica izvršila ubistva mještana iz Zecova.

Advokat Marinko Brkić je upitao Saganovića da li je u nekoj naredbi njegov branjenik Stojnić nekada upotrijebio riječ “čišćenje”, na šta je svjedok odgovorio da nije.

“Stojnić nikad nije rekao da se puca”, dodao je svjedok Saganović.

Naredno suđenje je zakazano za 3. juli.

BIRN