austronet-sunceva jedra“Austronet” iz Kozarca kod Prijedora, izvozno orjentisano preduzeće koje se bavi izradom zaštitnih mreža, nudi vrlo jednostavan recept izlaska na strano tržište.

Preko novog proizvoda, “Sunčeva jedra”, koja su konkurencija klasičnoj tendi, “Austronet” je u zajedničkom nastupu okupio privatne firme “Topinox” iz Prnjavora, “Gata” iz Sanskog Mosta, “Alumil” iz Vlasenice i “Karabašić” iz Kozarca.

Timski rad

-Riječ je o timskom radu. Jedni se bave izradom dijelova od rostfraja, drugi aluminijskih sistema, treći željeznih konstrukcija koje u Austriji sklapamo u jedan proizvod, “Sunčeva jedra” ili “Soliday”. “Austronet” je pokazao put kojim bi ekonomski ujedinjene bh. firme trebale poslovati. Nema potrebe da kupujemo neke dijelove u Mađarskoj ili Kini, kada ih imamo ovdje kod domaćih proizvođača, na dohvat ruke. Samo se treba povezati, a ostalo ide samo od sebe. “Austronet” je već poznato ime u inozemstvu, tako da je to iskoristio za povezivanje firmi i omogućio im prilično unosan i stabilan posao – kaže Enes Kahrimanović, direktor “Austroneta”.

Nova ulaganja

Do kraja godine planiraju završiti skladišni prostor od 1.500 kvadratnih metara. U tom prostoru bi uz stranog investitora, koji je već na pomolu, ušli i u nova zajednička ulaganja.

Firma “Austronet” trenutno zapošljava 74 radnika s prosječnom platom od 760 KM. Široj bh. javnosti postao je poznata i po tome što njegovi radnici godišnje dobiju čak 14 plata.

Tekst – Dnevni avaz
Foto – Austronet Kozarac
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

austronet kozarac (1) austronet kozarac (2)