kolektivna dzenaza 2014 (2)Do sada su posmrtni ostaci 16 žrtava spremni za kolektivnu dženazu 20. jula u Prijedoru, kazala je Feni glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

Po njenim riječima, ovaj broj nije konačan i identifikacije ranije pronađenih posmrtnih ostataka žrtava iz proteklog rata će biti intenzivirane u narednom periodu.

“U Centru za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu nalazi se 284 posmrtna ostatka koji su ranije pronađeni u masovnim i pojedinačnim grobnicama na području Prijedora, Sanskog Mosta, Bihaća, Ključa, Banja Luke i drugih gradova u Bosanskoj Krajini”, kazala je Čengić.

Dodala je da su do sada identificirane žrtve koje su spremne za dženazu, ekshumirane uglavnom iz masovnih grobnica Tomašica na području Prijedora, Korićanske Stijene na području Kneževa i jame Hrastova Glavica na području Sanskog Mosta.

Prošle godine, 20. jula, obavljena je kolektivna dženaza i ukop posmrtnih ostataka 284 žrtve koje su ubijene tokom proteklog rata na području Prijedora. Riječ je o 283 civila bošnjačke nacionalnosti i jednoj žrtvi hrvatske nacionalnosti.

FENA