Šahovski klub “Rudar” Prijedor domaćin je Međunarodnog šahovskog turnira “Prijedor open 2024” koji je okupio preko 150 šahista iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, BiH i Republike Srpske.

Igor Javorić, ispred Šahovskog kluba “Rudar” Prijedor izjavio je novinarima da se ovaj turnir održava po prvi put u okviru manifestacije “Prijedorsko ljeto”.

“Turnir je izazvao veliko interesovanje ne samo u okviru Republike Srpske i BiH, nego i čitave regije i drago nam je da ovdje vidimo velemajstore, olimpijske reprezentativce svojih zemalja, inter majstora, FIDE majstore i mnoge zaljubljenika šaha”, rekao je Javorić.

On je pojasnio da je turnir odvojen u tri turnira te da će na kraju biti podijeljeno 30 redovnih i 16 specijalnih nagrada kao i da je fond nagrada 6330 KM.

Šahovski velemajstor iz Bijeljine Dalibor Stojanović pohvalio je organizatore koji su, kako je istakao, pripremili veoma jak turnir.

“Zaista su se potrudili da organizuju jedan dosta jak turnir sa dobrim nagradama da bi privukli veliki broj dobrih igrača. Što se tiče mojih očekivanja trudiću se da, ukoliko ne uspijem da osvojim turnir, onda da budem u samom vrhu”, rekao je Stojanović.

On je dodao da je budući da je turnir podijeljen kao A, B i C turnir ima dosta mladih igrača i da je to veoma dobro za popuralizaciju šaha.

Pozitivne ocjene turnira da je i Vlado Stojanović, međunarodni šahovski sudija i glavni sudija na ovom međunarodnom turniru u Prijedoru, inače član Izvršnog odbora Šahovskog saveza Republike Srpske.

“Što se tiče nagradnog fonda i učesnika ovo je jedan od najmoćnijih turnira na prostoru eks-Jugoslavije. Ovdje elitu predvodi olimpijski reprezentativac BiH Dalibor Stojanović koji ima u bundes ligama, igra pet lica, potom je tu olimpijski reprezentativac Hrvatske Mladen Palac, olimpijski reprezentativac BiH Emir Dizdarević i tako se skupila jedna elita i ovo je sigurno je ovo najmoćniji turnir na prostoru eks Jugoslavije”, rekao je Stojanović.

Učesnike turnira je pozdravila i prvi potez povukla Danijela Dodoš, šef kabineta gradonačelnika Prijedora.

“Kažu za šah da je to igra mudrosti. Mi ovim ljudima želimo da danas budu mudri, da imaju brz potez i da vidimo danas najbolje partije šaha u gradu na Sani” poručila je Dodoševa.

Ona je dodala da će turnir postati tradicija te da grad Prijedor i gradonačelnik podržavaju Šahovski klub “Rudar” Prijedor koji njeguje dugu tradiciju igranja šaha u gradu.

“Tokom protekle godine pod pokroviteljstvom gradonačelnika održana je škola šaha što će biti jedan kontinuitet u radu ovog kluba koji je po prvi put dobio i svoje vlastite prostorije”, istakla jke Dodoševa.

Ona je dodala da ni ubuduće podrška grada i gradonačelnika neće izostati u svim aktivnostima prijedorskih šahista.

“Ovo je jedan od onih klubova koji tradiciju igranja šaha prenose na mlađe generacije i nama je drago da ko to ima i da uči i da nauči” rekla je Dodoševa.

Inače, Međunarodni šahovski turnir Prijedor 2024 odražava se u organizaciji Šahovskog kluba “Rudar” Prijedor, a pod pokroviteljstvom Grada Prijedora i gradonačelnika Slobodana Javora.

Turnir se igra u devet kola po švajcarskom sistemu, a turnir se rejtinguje za FIDE listu ubrzanog šaha.

prijedorgrad.org