Projekcijom dokumentarnog filma “Odbrana grada Prijedora” i uručivanjem prigodnih plaketa braniocima grada u Prijedoru je večeras počelo obilježavanje 30. maja-Dana odbrane grada.

Načelnik gradskog Odjeljenja za boračko invalidsku zaštitu Ranko Kolar je istakao da je počelo obilježavanje 32.godišnjice Dana odbrane grada Prijedora kao jednog od najznačajnijih datuma u novijoj istoriji grada Prijedora i uopšte ovoga regiona.

“Zašto je toliko značajan, mnogo smo puta rekli. Grad Prijedor je toga dana odbranjen od muslimansko-hrvatskih paravojnih formacija koje su napale to jutro grad Prijedor”, izjavio je Kolar novinarima.

On je dodao da je večeras prikazan film rađen u sklopu RTRS-ovog serijala “Misija” o odbrani grada Prijedora koji mnogo znači jer je to dkio istorije koju treba da pišu oni koji su u tim događajima učestvovali i koji žive na ovim prostorima.

“Ovo je bila prilika da se prisjetimo svih poginulih i ranjenih boraca, ali i svih onih koji su taj dan učestvovali u odbrani grada Prijedora i dodijelimo plakete grada Prijedora sa porukom da te ljude i te dane nikada ne smijemo zaboraviti i sa željom da nam se ti događaji ne ponove ni iz 40-tih ni 90-tih godina” rekao je Kolar.

Zdravka Karlica koja je u napadu na Prijedor izgubila supruga Zorana je izjavila da je ovo najznačajniji datum za ovaj grad.

“Svake godine smo to obilježavali i ovo se večeras dešava sad prvi put i zaista hvala onome ko se sjetio da na ovaj način obilježimo. Ima ove mladosti koja vodi računa o svemu što se dešavalo i nadam se da se nikad više neće desiti”, rekla je Karlica koja je u Prijedoru predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Na večerašnjoj svečanosti 15 plaketa je uručeno porodicama poginulih boraca i za 26 ranjenih pripadnika policije i teritorijalne odbrane, a uručena je i jedna kolektivna plaketea za sve branioce koji su bili taj dan odnosno učestvovali u odbrani grada.

U ime branioca plaketu je preuzelo Odjeljenje za boračku invaldisku zaštitu grada Prijedora koje će je kasnije predati, prema dogovoru, jednoj od boračkih organizacija.

prijedorgrad.org