dan grada-izlozba mozaika-dzez koncert (1)Deveti festival crteža i muzike u Galeriji `96 završen je sinoć džez koncertom Jelene Jovović uz klavirsku pratnju Aleksandra Grujića i izložbom radova nastalih tokom trajanja festivala.

Festival pod nazivom “Kamen po kamen”, otvoren je 10. maja, a na zadatu tehniku mozaik sedam mladih ljudi, sadašnjih i svršenih studenata akademija umjetnosti iz Banjaluke, Trebinja i Beograda, zajedno su prethodnih dana pred očima Prijedorčana stvarali svoje radove.

Direktor Galerije `96 Tihomir Ilijašević zadovoljan je što Festival crteža i muzike svake godine dobija na kvalitetu.

“Ove godine smo odabrali mozaik, izuzetno zahtjevnu i ujedno prelijepu plemenitu tehniku – slikanje kamenčićima, što je kvalitet čitavog festivala podiglo na viši nivo”, rekao je Ilijašević.

On je dodao da nije bio svjestan koliko je izrada mozaika težak posao, pa je u galeriji prethodnih dana bio “pravi kamenolom” dok su nastajali radovi učesnika ove neobične umjetničke kolonije.

dan grada-izlozba mozaika-dzez koncert (2)“Presrećan sam što su ovi mladi ljudi priredili jedan ovako lijep događaj u gradu, a vrata galerije bila su otvorena za sve one koji su željeli da vide kako nastaju mozaici”, istakao je Ilijašević.

Dunja Pejović sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, koja je bila jedan od mentora kolonije, istakla da je mozaik tehnika kojom se inače bavi i da iz Prijedora, gdje je bila prvi put, nosi izuzetno pozitivna iskustva.

“Družili smo se kao da se poznajemo više godina, a ne kao da smo se tek upoznali i za mene je neočekivano koliko smo uradili za tako kratko vreme jer je mozaik veoma zahtevna tehnika za rad”, istakla je Pejovićeva.

U radu ovogodišnjeg Festivala crteža i muzike učestovali su i Monika Radovančević, Miloš Kajgo, Tijana Draškić i Marija Đaković sa trebinjske Akademije umjetnosti i Vedrana Karadža i Dalibor Rađenović sa banjalučke Akademije umjetnosti.

Festival crteža i muzike bio je jedna od brojnih manifestacija kojom je obilježen Dan grada 16. maj.

Majske svečanosti u gradu na Sani počele su 8. maja međunarodnim Festivalom horova “Zlatna vila”, a završavaju se danas međunarodnim šahovskim turnirom.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

dan grada-izlozba mozaika-dzez koncert (3) dan grada-izlozba mozaika-dzez koncert (4) dan grada-izlozba mozaika-dzez koncert (5)