srna-pres-roman o rukometu i prijedoru (1)“Roman o rukometu i Prijedoru” naziv je knjige autora Tome Marića i Slavka Basare koja će biti promovisana u okviru obilježavanja 16. maja – Dana grada, najavio je danas predsjednik Regionalnog rukometnog saveza Prijedor Zoran Basrak.

“U subotu, 16. maja, u Pozorištu Prijedor u 18.00 časova biće priređena izložba fotografija o istorji rukometa, a u 19.00 promocija ove knjige”, rekao je Basrak na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je dodao da su rad na ovoj knjizi podržali grad Prijedor, Fabrika keksa “Mira”, Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske i Rudnici željezne rude “LJubija”.

“Posebnu zahvalnost dugujemo Mladenu Iliću koji danas živi u Pragu, a koji je svojim ličnim angažovanjem znatno doprinio kvaltetu ove knjige, kako u formi tako i u sadržaju”, rekao je Basrak.

srna-pres-roman o rukometu i prijedoru (2)Koautor Slavko Basara rekao je da je rad na “Romanu o rukometu i Prijedoru” trajao pet godina i da nije bilo lako doći ni do podataka ni do arhivske građe.

“Od izuzetnog značaja je rad profesora Đorđa i Srđana Dejanovića o istorijskom razvoju rukometnog sporta u Prijedoru, kao i angažman Čedomira Đukića koji je sakupljao, bilježio i ljubomorno čuvao građu iz ratnog perioda. NJihov dragocjeni rad svesrdno nam je pomagao sve ove godine”, naglasio je Basara.

Knjiga obuhvata period od 1923. godine kada se u prijedorskom naselju Urije počela igrati hazena, preteča rukometa, u kojoj su učestvovale gospođe iz viđenijih i bogatijih prijedorskih porodica, a završava se najvećim uspjehom ženskog sporta – prošlogodišnjom trostrukom krunom Ženskog rukometnog kluba “Mira” Prijedor.

SRNA