rudar prijedor-travnik-najavaFudbaleri Rudar-Prijedora u 28. kolu Premijer lige BiH u subotu od 17 časova na Gradskom stadionu dočekuju ekipu Travnika. S obzirom da su na pretposljednjoj poziciji, ispred davno „otpisanog“ trebinjskog Leotara, a „veziri“ stepenik više od njih, ovaj duel u pravom smislu riječi nosi epitet derbija začelja, a njegov ishod mogao bi, možda već u subotu, dati odgovor o još jednom putniku u niži rang takmičenja.

Plasman u finale Kupa Republike Srpske Prijedorčana, koji su u utorak savladali Tekstilca iz Dervente sa 2:1 ulio im je nadu da mogu stići do željenog cilja. Trijumfom, uz činjenicu da se očekuje da će poslije 577 minuta bez postignutog gola u borbama za bodove, zatresti mrežu kluba sa „Pirote“, učvrstio bi samopouzdanje za posljednja dva kola, u kojima gostuju Vitezu i dočekuju još uvek aktuelnog šampiona Željezničara.

-Mnogo je vrijedan osvojeni bod u Gradačcu i momci su ga protiv ekipe Zvijezde junački osvojili, a prema prikazanoj igri i zrelijim šansama koje smo imali trebali smo da slavimo pobjedu. I sa tim bodom opstanak je mnogo izgledniji. Protiv Travnika očekuje nas „tvrda“ utakmica i težak teren poslije obilnih kiša. Vjerujem u sve igrače koje treniram, kako na njih na terenu, tako i ljude koji sjede kraj terena, na klupi i sve one koji će nam pružiti podršku. Pobjeda nam otvara veliku mogućnost opstanka i, siguran sam, njome bi 90 posto bio već obezbjeđen – priča šef stručnog štaba Darko Nestorović.

Strateg „zeleno-crnih“ neće moći da računa na odranije povrijeđene golmana Borišu Bodirogu kao i Rastka Rokvića, iako su u trenažnom procesu, kao niti na iskusnog Borislava Mikića, kojima su se pridružili Lazar Vulić i Jasmin Čampara. Proteklih dana Igor Mišan je bio prehlađen i pod temperaturom, ali se očekuje da će stisnuti zube i pomoći svojim saigračima. Ne želi Nestorović puno da govori o rivalu, već konstatuje.

-Travničani su napravili reorganizaciju u klubu, od Upravnog odbora do igračkog kadra, kojim su unaprijedili igru. Ipak, ukoliko je trebao da se bira protivnik u ovom trenutku za odluku o očuvanju statusa u bh. eliti, nije to mogao da bude bolji od direktnog konkurenta, koji je ispred nas. Sve je na nama i mi odlučujemo o svojoj sudbini – kaže Nestorović.

-Na teškom terenu biće potrebno pružiti ne 100, već 200 posto svojih mogućnosti i ekipa koja bude pokazala više želje, motiva i borbenosti biće uspješnija. Očekujem da to budemo mi, svjesni smo značaja utakmice i nemamo izbora. Uz podršku naše publike, kada nam je najpotrebnija, a imali smo je i protiv Sarajeva, sa takvom atmosferom i zalaganjem, vjerujem da možemo da ostvarimo pobjedu – rekao je vezni igrač i jedan od kreatora akcija „rudara” sa Sane“ Nebojša Pejić.

Premijerligaš iz Republike Srpske dobio je obaveštenje od FS BiH da je utakmica visokog rizika. Domaćin je preduzeo sve neophodne mjere oko organizacije, pa zato ovaj momenat sportski direktor kluba Slavko Basara smatra „predigrom“ u „režiji“ direktora Travničana Midhada Sarajčića.

– Prije svega ne vidimo razlog zašto se utakmica kvalifikuje visokorizičnom, kada ni u ovoj, a ni u prethodnim sezonama u Prijedoru nije bilo nikakvih incidenata i svi su iz njega odlazili sa pohvalama i riječima da je gostoljubiv grad. Međutim, iza svega toga stoji Sarajčić, prevarant za čije su ime vezane brojne afere u fudbalu i mahinacije. Preko Amera Halepa, člana Upravnog odbora saveza, kreirao je takav stav, da se stvori određeni pritisak na nas. Žalostan je fudbal u BiH sa takvim ljudima. Ipak, nas to neće poremetiti. To što radi Travnik nije korektno, ali i mi smo „tvrdi“ i potvrdićemo to pobjedom – naglasio je Basara.

Jesenas je Rudar-Prijedor poklekao u Travniku (0:2), a u dosadašnjim mečevima, kao domaćin, ostvario je tri trijumfa (najubjedljiviji 19.novembra 2011.godine, čak 4:0) i jednom remizirao, postigavši u četiri meča ukupno sedam golova, uz samo jedan primljeni, 13.novembra 2010. kada je bilo 1:1. Ovoga puta, ako se zna da je posljednja prvenstvena pobjeda pred svojim simpatizerima zabilježena još 30. oktobra prošle godine protiv Viteza (2:1) niko ne sumnja da je došao momenat da se ponovo raduju igrači, a posebno vjerna navijačka grupa „Alkohol bojs“.

N. Đerić