U preduzeću „Zrnić Comapny“ iz Prijedora, protiv čijeg je vlasnika Milenka Zrnića Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za utaju 181.000 KM poreza, pokrenut je predstečajni postupak.

Prijedlog za otvaranje stečajnog postupka podnio je upravo vlasnik preduzeća polovinom ovog mjeseca, dok je za privremenog stečajnog upravnika imenovan Stojan Krnjajić iz Kozarske Dubice.

„Pozivaju se povjerioci da privremenom stečajnom upravniku bez odgađanja saopšte koje mjere obezbjeđenja na predmetima imovine stečajnog dužnika zahtijevaju“, istaknuto je u rješenju o pokretanju predstečajnog postupka.

Istaknuto je i da je zbog obezbjeđenja buduće stečajne mase od eventualnog otuđenja, stečajni sudija odredio mjere obezbjeđenja.

Ako je suditi prema zvaničnim finansijskim izvještajima problemi za firmu „Zrnić company“ počeli su još 2013. godine otkad su počeli poslovati sa gubitkom od oko 75.000 KM i od tada se nisu oporavili.

Važno je napomenuti da je Tužilaštvo BiH protiv preduzeća „Zrnić company“ i njenog vlasnika i direktora Milenka Zrnića podiglo optužnicu zbog sumnje da je oštetio budžet BiH za 181.000 KM.

Iz Tužilaštva je početkom ove godine saopšteno da je Zrnić u svojstvu direktora ove firme, s ciljem izbjegavanja plaćanja PDV-a, postupao protivno odredbama poreskog zakonodavstva.

“To je uradio na način da u knjigovodstvenoj evidenciji nije unosio tačne podatke, niti prijavio i platio obaveze za PDV, te time umanjio stvarno ostvareni promet prodaje novosagrađenih poslovno stambenih objekata u Banjaluci za iznos od 181.024 KM, za koji je oštetio budžet BiH”, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Naveli su i da se firma “Zrnić company” tereti da je, kao pravno lice, raspolagala protivpravno ostvarenom imovinskom koristi koju je ostvario njen direktor.

capital.ba