Grad Prijedor raspisao je danas javne konkurse za izbor najpovoljnijih projekata udruženja i fondacija u više oblasti, te omladinskih organizacija i neformalnih grupa mladih koji će dovesti do poboljšanja položaja mladih, za šta je iz gradskog budžeta izdvojeno 100.000 KM.

Po projektu se može dodijeliti od 1.000 KM do 6.000 KM za nevladine organizacije, a za omladinske organizacije i neformalne grupe mladih od 1.000 KM do 5.000 KM.

Jedan aplikant može prijaviti samo jedan projekat. Minimalno trajanje projekta je dva mjeseca, a rok za završetak je kraj ove godine.

U nevladinom sektoru poziv se odnosi na oblasti socijalna zaštita i sigurnost, obrazovanje, zdravstvo, kultura, ekologija, razvoj sporta, ljudska prava i jačanje demokratskog društva, razvoj i unapređenje lokalne zajednice, razvoj civilnog društva i građanske inicijative, zapošljavanje, privreda, poljoprivreda i turizam.

Poziv u omladinskom sektoru odnosi se na izgradnju urbanog omladinskog sektora, podsticanje odgovornog djelovanja mladih u zajednici, demokratije i tolerancije, poboljšanje položaja mladih u ruralnim sredinama, umjetnost i kreativnu industriju, zdrave životne stilove, odgovoran odnos prema prirodi i okolini, zapošljavanje, mobilnost, volonterizam, aktivizam, izvrsnost i stvaranje uzora.

Uz konkurse su objavljeni i prateći obrasci za pisanje prijedloga projekta, a u posljednjem broju Službenog glasnika grada Prijedora objavljeni su i novi pravilnici za dodjelu grantova iz budžeta grada omladinskom i nevladinom sektoru.

Javni konkursi objavljeni su na zvaničnoj internet stranici grada /www.prijedorgrad.org/ i otvoreni su 15 dana.

SRNA