poplave-zivot nece stati 1Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je da su u ovom gradu preduzete sve neophodne mjere za zaštitu od poplava i da će predstavnici civilne zaštite i vatrogasne jedinice kontaktirati sa stanovništvom koje je ugroženo poplavama.

“Kontaktiraćemo sa svima koji su poplavljeni, koji su sada odsječeni od komunikacije i, ako bude bilo potrebe, dostaviti vodu i lijekove i organizovati prevoz u slučaju bolesti. Učinićemo sve da ovdje život ne stane”, rekao je Pavić novinarima u Prijedoru nakon posjete poplavljenom području u naselju Tukovi.

On je kazao da situacija nije takva da bi se morale neke vanredne mjere preduzimati.

“Ovo su redovne poplave, koje mi imamo svake godine, i sada se vidi da su zahtjevi za regulacijom tokova rijeke Miloševice i rijeke Sane od mosta do Brezičana potpuno opravdani. Samo ono malo posla u Vrbicama što smo uradili u regulaciji rijeke Miloševice bilo je dovoljno da to veliko naselje sada nije poplavljeno”, istakao je Pavić.

poplave-zivot nece stati 2On je najavio da će ove godine biti nastavljeni radovi na regulaciji Miloševice, a da je potrebno tražiti trajno rješenje za dio toka Sane od mosta do Brezičana.

Šef Odsjeka civilne zaštite grada Prijedora Dušan Vranješ rekao je da je štab za vanredne situacije donio mjeru da se angažuje građevinska mehanizacija u izvođenju zemljanih i građevinskih radova koji će spriječiti dalje prodiranje vode u naseljima Tukovi i Gomjenica.

“Pojačan je rad Higijensko-epidemiološke službe na sanitarno-higijenskoj kontroli ispravnosti vode za piće, kao i `Vodovoda` na hlorisanju vode s obzirom na to da se izvorišta pitke vode nalaze u plavnoj zoni i da postoji potencijalna opasnost ugrožavanja vodosnabdijevanja”, dodao je Vranješ.

Komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor Nebojša Miljuš rekao je da nivo Sane u gornjim dijelovima toka opada.

poplave-zivot nece stati 3“Imali smo samo jednu intervenciju do bunara gdje smo prevezli radnike `Vodovoda` da uzmu uzorke vode i da pojačaju hlorisanje vode. Ukoliko bude bilo potrebe, stanovništvu na ugroženom području ćemo dostavljati hranu i vodu”, dodao je Miljuš.

U Prijedoru je proglašen prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava nakon što se rijeka Sana izlila iz korita i poplavila više od stotinu domaćinstava u naseljima Tukovi i Raškovac i poljoprivredne površine u naseljima Raškovac i Brezičani.

Vodostaj rijeke Sane u podne je 450 centimetara ili za 30 centimetara iznad kritične tačke.

SRNA