Radnici Informativno-poslovnog centra /IPC/ “Kozarski vjesnik” danas su održali jednočasovni štrajk upozorenja kojim su željeli da upoznaju javnost o teškoj situaciji u ovoj medijskoj kući.

Predsjednik Sindikalne organizacije ove medijske kuće Radmila Radinović Petrović rekla je da su glavni zahtjevi radnika uplata poreza i doprinosa, koji nisu uplaćeni od decembra prošle godine, te radnici nemaju zdravstveno osiguranje, povećanje i redovna isplata ličnih dohodaka, donošenje nove sistematizacije radnih mjesta i potpisivanje kolektivnog ugovora.

“Upitan je i rad Televizije Prijedor pošto po Regulatornoj agenciji za komunikacije možemo da se emitujemo kod kablovskih operatera do 31. decembra, te postavljamo pitanje šta dalje”, navela je Petrovićeva.

Ona je rekla da su se više puta obraćali rukovodstvu firme sa zahtjevima, ali da je sve ostalo na obećanjima, a u međuvremenu je dug firme narastao na iznos veći od 110.000 KM.

Radnici “Kozarskog vjesnika” najavili su svakodnevni jednočasovni štrajk do ispunjenja zahtjeva.

Radnike “Kozarskog vjesnika” podržala je izvršni sekretar Regionalnog sindikalnog centra Prijedor Snježana Radić, koja je rekla da će im biti omogućena besplatna pravna pomoć s ciljem ostvarenja njihovih prava.

Predsjednik Skupštine grada Prijedora Igor Kneginjić rekao je novinarima u pazi današnje skupštinske sjednice da kolektiv “Kozarskog vjesnika” ima naslijeđene probleme, čije je rješavanje u toku.

On je naveo da je trenutno Poreska uprava naložila plaćanje 32.000 KM neplaćenih doprinosa iz poreza iz ranijih perioda /2018, 2019 i 2020. godine/ po osnovu putnih troškova.

“Mi ćemo naći rješenje zajedno sa zaposlenim, prevazići ove probleme i očuvati ovu medijsku kuću, ojačati je tehnički i kadrovski. Bitno je da zaposlimo mlade ljude, a ukoliko se menadžment nije snašao i ne može odgovoriti izazovima, naći ćemo nove ljude koji će moći da prevaziđu ovu situaciju”, rekao je Kneginjić i pohvalio “Kozarski vjesnik” kao jedinu medijsku kuću u BiH koja objedinjava radio, televiziju, sedmični list i portal.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor rekao je da je u prethodnom periodu bilo više sastanaka po pitanju funkcionalnosti “Kozarskog vjesnika” i najavio posjetu ovoj medijskoj kući tokom iduće sedmice.

“Nijedan radnik neće ostati bez posla i potrudićemo se da obezbijedimo određena sredstva da uplatimo i deblokiramo račun, a postavićemo i novo rukovodstvo”, rekao je Javor.

On je dodao da će odgovore na neka pitanja zbog čega je došlo do ovog teškog stanja dati tim koji je formiran i treba da sačini detaljnu analizu.

“Imali smo tu dva nova direktora koji, uz svu podršku grada i međusobnu komunikaciju nisu uspjeli da ostvare komunikaciju i sa radnicima i sa pojedinim privrednicima i privuku određena sredstva. Prijedor izdvaja značajna finansijska sredstva jer je `Kozarski vjesnik` svima nama i te kako važan mada je iz godine u godinu tamo situacija sve teža”, rekao je Javor.

Grad Prijedor je osnivač firme sa više od 90 odsto vlasništva, ostalo su mali akcionari.

SRNA