Učenici petih razreda Osnovne škole “Dositej Obradović” iz Prijedora prethodnih dana boravili su u Nacionalnom parku “Sutjeska” gdje se provodila Škola u prirodi.

U pratnji učenika su išle učiteljice Saška Krivaja i Slađana Knežević.

Prema njihovim riječima, ovo je bio drugačiji vid nastave, djeci mnogo zanimljiviji od boravka u učionici.

-Kroz igru i zabavu usvajamo nove nastavne sadržaje i upoznajemo se sa prirodnim ljepotama Sutjeske, Maglića, Volujka i Zelengore. Učenje posmatranjem, istraživanjem i praktičnim djelovanjem u ovom prirodnom ambijentu pruža mogućnost ostvarivanja obrazovnih ciljeva svakog nastavnog predmeta. Djeca su uživala u zabavnim igrama, šetnji, druženju, crtanju, plesu, ali i rješavanju planiranih nastavnih zadataka – kaže učiteljica Slađana Knežević.

Pored boravka u Nacionalnom parku “Sutjeska”, učenici su obišli i centar Sarajeva, Vrelo Bosne i Foču.

Ono što je bilo zanimljivo i hvale vrijedno jeste činjenica da su na prijedlog učiteljica roditelji jednoglasno prihvatili da učenici na ovu ekskurziju idu bez svojih mobilnih telefona.

Tokom višednevnog trajanja ove škole u prirodi komunikaciju sa roditeljima vršile su učiteljice.

-Pokazali smo da može i drugačije. Učenici niti jednog momenta nisu pomenuli internet, društvene mreže niti igrice jer su bili zaokupljeni igrom i druženjem. Puni lijepih utisaka vratili su se kući i nisu krili oduševljenje i zadovoljstvo koje su doživjeli u protekla četiri dana – naglasila je Kneževićeva.

Tekst – www.prijedordanas.com
Foto – Slađana Knežević