autoputevi rsJP “Autoputevi RS” danas će sa kineskom kompanijom “China Shandong International Economic and Technical Cooperation Group” potpisati memorandum o razumijevanju koji podrazumijeva saradnju na izradi projektne dokumentacije za autoput Banjaluka – Prijedor – Novi Grad.

Ovaj putni pravac dio je Prostornog plana RS, a njegova dužina je 80 kilometara, s tim da prva faza podrazumijeva autoput Banjaluka – Prijedor dužine 50 kilometara. Pored ovoga, kako kažu u Ministarstvu saobraćaja i veza RS, planirana je i izgradnja brzog puta od Prijedora do Kozarske Dubice i dalje do Donje Gradine.

Kada je u pitanju put Banjaluka – Prijedor – Novi Grad, JP “Autoputevi RS” predvidjelo je izradu planske i studijske dokumentacije iz vlastitih sredstava, međutim u međuvremenu se pojavila zainteresovana kineska kompanija.

“Učešćem kineskog partnera u izradi planske i studijske dokumentacije za navedeni putni pravac stvara se mogućnost rezervisanja povoljnih kreditnih sredstava kod kineskih banaka, bilo da se izgradnja finansira kroz klasični kreditni aranžman ili kroz javno-privatno partnerstvo”, kažu u Ministarstvu saobraćaja i veza RS.

Inače, JP “Autoputevi RS” već ima potpisane memorandume sa kineskim kompanijama, a posljednji potpisani je onaj od 4. decembra 2014. godine koji se odnosi na projektovanje i izgradnju autoputa Banjaluka – Mliništa, dionice od Glamočana do Puta AVNOJ-a u dužini od 62 kilometra. Vrijednost ovog projekta je oko 600 miliona evra. Takođe, kineska kompanija “China road and bridge corporation”, potpisala je sa JP “Autoputevi RS” memorandum o realizaciji projekta autoputa Brčko – Bijeljina u dužini od 31 kilometar, čija je procijenjena vrijednost oko 250 miliona evra.

Tekst – Nezavisne novine
Foto – Autoputevi RS