U Galeriji “Sreten Stojanović” otvorena je izložba “Kvo vadis” Mile Gvardiol, vizuelne umjetnice i univerzitetskog profesora iz Beograda.

Autorka, koja se bavi slikarstvom i digitalnom umjetnošću, prijedorskoj publici se predstavila sa devet akrila na velikom platnu, odnosno slikama iz ciklusa “Kvo vadis”/Kuda ideš/.

“Na ovoj izložbi sam predstavila slike koje za polazište uzimaju stepenice, a uopšte cela serija ideju crpi u nekom pitanju koje nas prati kroz život “Kuda mi idemo” i to je okosnica svega ovoga”, izjavila je Gvardiol novinarima u Prijedoru.

Ona je dodala da se kroz to pitanje kuda idemo igrala kroz različite forme, boje i postavila pred posmatrače to pitanje kroz slike koje su velikog formata.

“Ja sam dete slikara i arhitekte i moje stvaralaštvo ideju crpi u arhitekturi, pronalazim za sebe neke intrigantne forme koje pretačem u slike i to nastaje tako što ja te svoje ideje fotografišem, beležim i onda neke najintrigantnije delove odvajam i pretačem u slike”, kazala je Gvardiol.

Vršilac dužnosti direktora Galeriji Boris Eremić istakao je da je autorka izložbe jedna od najistaknutijih predstavnika svoje generacije na ovim prostorima.

“Pitanje `Kvo vadis` automatski asocira na određene puteve, na određena dolaženja, odlaženja, ukrštanja, u pitanju je geometrijska apstrakcija gdje Mila na svoj vizuelni način šalje određene vizuelne poruke, vrlo savremene u današnjem društvu za koje nam često treba orjentir, gdje idemo , gdje je tu krajnje ishodište i čemu se vraćamo”, istakao je Eremić.

On je najavio da će u ovoj ustanovi od 23-30. juna biti organizovan 16. Festival crteža i muzike gdje se mogu očekivati izuzetni umjetnici iz svijeta vizuelne i muzičke umjetnosti.

Izložbu Mile Gvardiol Prijedorčani mogu pogledati do 1.juna.

prijedorgrad.org