rtv-iveljic-komsijeJavna projekcija dokumentarnog filma “Komšije” iz serijala “Živjeti zajedno” održaće se u petak 17.aprila sa početkom u 18,00 sati u hotelu Prijedor u Prijedoru u organizaciji Udruženja/udruge BH novinari.

Dokumentarni film “Komšije” Mirhe Dedić dio je serijala filmova “Živjeti zajedno” posvećenog građanskoj hrabrosti pojedinaca i njihovim djelima u toku proteklog rata na području bivše Jugoslavije.

Prvi put nakon 22 godine, Dragan Iveljić je na istom tavanu, odakle je kao devetogodišnjak gledao ubistva komšija, javno ispričao sve što je vidio tog kobnog dana u Rašljanima i Briševu. To je, kaže, priča o zločinu, ali i prije svega o čovjeku, Dušanu Raduloviću i njegovoj ženi Tereziji, na čijem je tavanu Dragan pronašao spas od sigurne smrti, zajedno sa tada petnaestogodišnjom sestrom i roditeljima. U istom periodu u selu Zecovi Zijad Bačić, jedini iz cijele porodice, pukom srećom preživljava strijeljanje nakon čega ga je danima krio komšija Srbin.

U prvom planu svih filmova iz serijala su ljudi koji su ostali humani i u najtežim vremenima, istinski heroji koji su se izdigli iznad nasilja i imali snage i hrabrosti da pomognu drugima. Oni vlastitim primjerom i životom svjedoče mogućnost susreta i boljeg razumijevanja u regionu, bez relativiziranja ili ublažavanja odgovornosti za ono što se dogodilo.

Dokumentarni filmovi realizovani su u saradnji Udruženja BH novinari i Nezavisnog društva novinara Vojvodine i u kopropdukciji sa Radio-televizijom Vojvodine, a pod pokroviteljstvom EU medijskog fonda.

Poslije filma publici će se obratiti:
Mirha Dedić, autorica
Edin Ramulić, glasnogovornik Udruženja Prijedorčanki “Izvor”
Duško Medić, Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Predstavnik Centra za mlade Kvart
Srdjan Puhalo, politicki analiticar i psiholog

Moderatorica debate biće Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH novinari.