sud bih (1)U Sudu BiH za danas je zakazan početak glavnog pretresa u predmetu “Dušan Milunić i drugi”, koje optužnica tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prijedora.

Sud BiH je 23. januara djelimično potvrdio optužnicu protiv Milunića, Radomira Stojnića, Radovana Četića, Duška Zorića, Zorana Stojnića, Željka Grbića, Ilije Zorića, Zorana Milunića, Boška Grujičića, LJubiše Četića, Radeta Grujčića, Uroša Grujčića, Zdravka Antonića i Rajka Gnjatovića.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi od 23. do 28. jula 1992. godine, u okviru napada protiv bošnjačkog stanovništva u selu Zecovi, opština Prijedor, učestvovali u zločinačkom poduhvatu u namjeri izvršenja progona lica bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji je za cilj imao ubistva, prinudna preseljenja, mučenja, zatvaranja i drugo.

Milunić je u vrijeme rata bio komandir Rasavačke čete koja je djelovala u sastavu Šetog bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske, Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, Četić predsjednik SDS-a i Kriznog štaba za selo Rasavci, a ostali optuženi pripadnici navedene čete.

Sud je odbio pojedine tačke optužnice.

SRNA