Prvenstvo se nastavlja u surovom ritmu srijeda- subota. Već u srijedu Omarska dočekuje ekipu Modriče. Radi se o veoma važnoj utakmici, možda i ključnoj u borbi za opstanak. Modriča je trenutno posljednjeplasirana ekipa na tabeli i ukoliko pobjedi Omarska bi joj pobjegla na velikih 11 bodova razlike.

Istina Modriča ima dvije neodigrane utakmice, jer su u subotu proslavili veliki jubilej 100 godina kluba u okviru kojeg su dočekali Crvenu Zvezdu.

Obzirom da su odigrali samo jednu utakmicu ovog proljeća (Poraz u Janji) ekipa Modriče je nepoznanica, ali po dostupnim informacijama radi se o ekipi protiv koje je Omarska favorit.

Omarska je u prethodnom kolu poražena u Novom Gradu, ali igrala je bez čak pet standardnih prvotimaca. Sada je situacija mnogo bolja, jer se svi igrači vraćaju i biće na raspolaganju stručnom štabu.

Ne treba ni naglašavati da je više nego ikada potrebna i pomoć vjernih navijača, i pozivamo sve navijače da napune tribine, bez obzira što se utakmica igra u sred radne sedmice. Dakle, ne zaboravite, Omarska dočekuje Modriču u Srijedu sa početkom od 15:00 časova.

Predstavljamo Modriču

Počeci bavljenja sportom u Modriči vezani su za fudbal i datiraju od 1921. godine. Prvu fudbalsku loptu donio je iz Praga student Đoka Petrović. Fudbalski klub iz Modriče osnovan je daleke 1922. godine. Prvi fudbalski klub zvao se “Rogulj”, ali je ubrzo promijenio ime u “Zora”. U prvim godinama razvoja ovog sporta nisu postojala zvanična takmičenja – igrale su se samo prijateljske utakmice sa susjednim mjestima, a igrači su sami sebi nabavljali sportsku opremu. Prvu zvaničnu utakmicu “Zora” je odigrala sa svojim susjedima, fudbalerima “Bosanca” iz Bosanskog Šamca 1923. godine, a rezultat je bio 2:2. Fudbalski klub “Zora” postojao je sve do 1927. godine kada su mu vlasti zabranile rad. Ubrzo se formira drugi klub pod imenom “Olimpija”, koji pod ovim imenom postoji sve do 1938. godine, kada mijenja ime u fudbalski klub “Dobor”. Po izbijanju rata prestaju sve sportske aktivnosti, a tek po završetku rata, augusta 1945. godine, formira se novi fudbalski klub pod imenom “Sloga”. Klub je mijenjao ime u “Napredak” sve dok konačno nije dobio ime “Modriča”. Najveći uspjesi kluba u nekadašnjoj Jugoslaviji su bili u sezoni 1968/69. godine, kada osvaja prvo mjesto i naslov amaterskog prvaka Bosne i Hercegovine, a drugo mjesto na takmičenju za amaterskog prvaka Jugoslavije. Dres fudbalskog kluba iz Modriče pored ostalih nosili su i: Nikola Nikić, Goran Peleš, Slavko Cvijić, Dragan Voćkić, Rade Radulović, Slavko Mamuzić, Mustafa Ćoralić, Milorad Savkić, Mario Stanić…

Posleratni uspon Modriče ej počeo u sezoni 2002/2003. FK Modriča Maksima je u toj sezoni osvojila titulu prvaka Republike Srpske (prvo mjesto sa 68 bodova, sedam više od drugoplasirane Slavije iz Istočnog Sarajeva) i uspjeli da se plasiraju u Premijer ligu Bosne i Hercegovine. Šef stručnog štaba Modričana u to vrijeme je bio proslavljeni fudbaler Željezničara iz Sarajeva i Arisa iz Soluna, Nikola Nikić – Krba.

FK Modriča Maxima je u debitantskoj sezoni u Premijer ligi BiH ostvarila do tada najveći uspjeh u historiji kluba. Modriča je trijumfom u Finalu Kupa Bosne i Hercegovine (savladali banjalučki Borac nakon jedanaesteraca) obezbijedili nastup u kvalifikacijama za Kup UEFA. Uspješna sezona krunisana je osvajanjem šestog mjesta u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, što je ocijenjeno kao izuzetno dobar uspjeh sa obzirom da je to bila prva sezona Modričana u elitnom takmičenju BiH. Svi ovi uspjesi ostvareni su pod vođstvom Mitra Lukića.

U prvom kolu pretkvalifikacija Modriča Maxima je izvukla klub Santa Coloma iz Andore. Prva utakmica se odigrala u Andori i rezultat je bio: FC “Santa Coloma” – FK “Modriča Maxima” – 0:1. Prvi pogodak za Modriča Maximu u evropskim takmičenjima postigao je Sreten Vasić. Revanš je odigran u Ugljeviku na stadionu Rudara i rezultatom FK “Modriča Maxima” – FC “Santa Coloma” 3:0 (strijelci Duško Ljubičić, Zoran Novaković i Goran Pavić), Modriča Maxima je prošla u sljedeći krug.

U drugom pretkolu pretkvalifikacija za Kup UEFA Modriči je žrijeb podario ekipu Levskog iz Sofije. U prvoj utakmici u Sofiji, 12. augusta 2004, od samog početka sve je krenulo naopako za Modričane. Već u 5. minutu Sreten Vasić je postigao autogol za 0-1. 8 minuta kasnije već je bilo 0-2, Georgi Chilikov. Sve do 70. minute Modriča Maxime je imala zadovoljavajućih 0-2, a onda novi hendikep, Gvozden Zelinčević zaradio je crveni karton i tako su srušeni svi snovi za povoljan rezultat. Georgi Chilikov postigao je još dva gola za svoj het-trik, dok je Stanislav Eangelov postavio konačan rezultat, 5-0 za Levski.

Revanš utakmica nije donijela puno novina u duelu Modriča Maxime i Levskog. Kao i protiv “Santa Colome” i ovu utakmicu su odigrali kao domaćini u Ugljeviku. FK Modriča se koliko toliko ravnopravno nosili u prvom dijelu kada je rezultat bio 0-0, a onda su Bugari igru preuzeli u svoje ruke i još jednom deklasirali Modričane, 0-3. Strijelci za Levski bili su Telkijski i Wagner dva puta. Time se završilo ovo prvo kratko, ali značajno putovanje FK “Modriča Maxima” po fudbalskoj Evropi.

U sezoni 2007/08. ostvaren je najveći uspjeh uistoriji kluba – prvo mjesto u Premijer ligi i igranje u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Modriča je u poslednjem kolu dočekala ekipu Jedinstva iz Bihaća I slavila ubjedljivo sa 3-0, te zadržala bod prednosti u odnosu na Široki. U prvom kolu kvalifikacija za ligu šampiona Modriča je u oba susreta bola bolja od Dinama iz Tirane, ali je u drugom kolu bolji od Modriče bio danski šampion Aalborg.

Međutim, upravo od tog najvećeg uspjeha počinje i pad Modriče. Naime, svi posleratni uspjesi kluba se mogu vezati uz ime dr. Milana Jelića, velikog ljubitelja fudbala i Modriče, nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske. Milan Jelić je iznenada preminuo 2007. godine od srčanog udara, a u Modriči se nije pojavio čovjek koji bi nastavio uspješno voditi klub na nivou na koji ga je doveo dr. Jelić.

Već u sledećoj sezoni Modriča je za dlaku izborila opstanak, ali to nije uspjela u sezoni 2009/10 kada kao poslednjeplasirana ispada u prvu ligu RS. U prvoj ligi je Modriča igrala četiri godine da bi u sezoni 2013/14 ispala u drugu ligu.

Međusobni susreti

Omarska i Modriča su do sada odigrali 11 susreta, sve u sezonama nakon rata. Omarska je prvi put slast pobjede osjetila tek u sedmom susretu, tri puta je bilo neriješeno, a pet puta je slavila Modriča. Ipak, susret u Omarskoj u proljeće 1997. godine je najkontroverzniji susret u istoriji Omarske. Utakmica o kojoj se i danas priča. Naime, te sezone su se za šampionsku titulu borili Omarska, Modriča i Sloboda iz Novog Grada. Tri kola prije kraja u direktnom sudaru, Modriča je gostovala u Omarskoj pred nekoliko hiljada ljudi. U strašnoj utakmici na kraju je Modriča pobjedila 2-1 čime je Omarska ostala bez šansi za titulu. Ipak, nakon te utakmice pa sve do današnjih dana Omarska je brujala da je utakmica prodana. Iako je prošlo više od 20 godina, do danas misterija o toj utakmici nije razriješena.

14 3 3 8 15-23

1996/97 1-2 0-0
1997/98 0-0 1-4
2014/15 0-2 1-2
2015/16 3-0 1-0
2016/17 2-2 0-1
2017/18 1-7 1-2
2021/22 3-0 1-2
2022/23 1-0

FK Omarska