Na području Čarakova krajem februara ove godine pronađeni su posmrtni ostaci za koje mještani ovog prijedorskog naselja pretpostavljaju da bi mogli pripadati nekom od njihovih sugrađana koji su nestali u proteklom ratu.

Dijelovi ljudskog skeleta koji su pronađeni nalaze se pored Žegerskog potoka i trenutno su pokriveni samo komadom najlona, bez ikakve druge oznake ili eventualno, policijske zaštite.

Osim kostiju, na licu mjesta su vidljivi i ostaci odjeće.

Sama lokacija nalazi se u blizini lokalnog puta ali i nedaleko od magistralnog puta Prijedor-Sanski Most.

Mještani ovog naselja razočarani su što već skoro mjesec dana niko ne dolazi da izvrši ekshumaciju i pretraži ovaj lokalitet kako bi se eventualno otkrilo još posmrtnih ostataka.

U želji da saznamo “gdje je zapelo” sa ekshumacijom te zašto pronađeni posmrtni ostaci nisu zaštićeni, kontaktirali smo Institut za nestale osobe BiH, Tužilaštvo BiH te Policijsku upravu Prijedor.

-Krajem februara Područni ured Bihać Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine dobio je dojavu da se na lokalitetu Čarakovo – Žeger potok nalaze posmrtni ostaci i to nakon što je vlasnik parcele čisteći svoje imanje naišao na kosti koje su jednim dijelom bile ukopane u zemlji, a jednim dijelom na površini terena, Istražitelji Instituta su odmah izašli na teren te utvrdili da se radi o posmrtnim ostacima ljudskog porijekla. Prema Tužilaštvu BiH je 27. februara upućen zahtjev za ekshumaciju na koji do danas nismo dobili odgovor – rekla je za naš sajt Emza Fazlić, portparolka Instituta za nestale osobe BiH.

Prema njenim riječima, u ovakvim situacijama, kada su posmrtni ostaci na površini terena radi se urgentno, kako se posmrtni ostaci ne bi oštetili ili otuđili do same ekshumacije i obično sva procedura traje par dana, a lokalna policija bi u međuvremenu trebala da osigurava pronađene posmrtne ostatke po nalogu Tužilaštva BiH.

-Međutim, s obzirom na to da nismo dobili odgovor od Tužilaštva BiH ni desetak dana nakon poslanog zahtjeva, 10.marta 2023. godine smo prema Tužilaštvu BiH uputili urgenciju sa molbom da se što prije sačini naredba za ekshumaciju kako ne bi došlo do oštećenja ili otuđenja posmrtnih ostataka jer se nalaze u neposrednoj blizini potoka i puta te su vidljivi na površini. Ipak, do danas nismo dobili nikakav odgovor – navela je Fazlićeva.

Ona je dodala da je neophodno da Tužilaštvo BiH reaguje po zahtjevu Instituta i osigura naredbu za ekshumaciju koja bi se odmah potom realizovala.

-Tek nakon ekshumacije i smještanja posmrtnih ostataka u mrtvačnicu uslijediće i izuzimanje koštanih uzoraka radi identifikacije žrtve putem DNK metode. Po utvrđivanju identiteta putem DNK nalaza porodica žrtve pristupa i zvaničnoj identifikaciji i prihvata DNK nalaz te preuzima posmrtne ostatke radi ukopa – rekla nam je portparolka Instituta za nestale osobe BiH.

Portparol Tužilaštva Bosne i Hercegovine Boris Grubešić potvrdio je da je ova institucija, kao i ostale nadležne, upoznato sa pronalaskom posmrtnih ostataka te da su preduzete potrebne aktivnosti, kako bi se pristupilo procesu ekshumacije na navedenom lokalitetu.

-Upućen je prema Sudu BiH prijedlog za izdavanje naredbe za proces ekshumacije jer bez iste nije moguće zakonito provesti proces, te se očekuje da se po dobijanju naredbe pristupi samoj ekshumaciji. Zbog hitnosti u postupanju, već je određen i u pripravnosti je istražilac Tužilaštva BiH, trebaju se priključiti i ostale ovlaštene osobe, te očekujemo da će se ukoliko sve bude u redu, proces realizovati u narednih 48 do 72 sata – rekao je za naš portal Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva BiH nismo dobili odgovor na pitanje da li je ova institucija u saradnji sa drugim institucijama u obavezi da obezbijedi lokaciju na kojoj su pronađeni posmrtni ostaci.

Informacije o pronađenim posmrtnim podacima na lokaciji Čarakovo-Žeger tražili smo i od Policijske uprave Prijedor.

Na naš upit koji je poslan istovremeno kad i Institutu za nestale BiH i Tužilaštvu BiH do ovog trenutka nismo dobili odgovor.

Od prijedorske policije tražili smo informacije da li su obaviješteni o pronalasku posmrtnih ostataka, šta su policijski službenici preduzeli po tom pitanju, da li su izašli na teren i da li je u toku istraga, koja su njihova dalja postupanja i da li su ona vezana za odluke nadležnog Tužilaštva.

Ono što nas je najviše interesovalo je informacija o tome ko je obavezan da obezbijedi lokaciju/lice mjesta gdje su posmrtni ostaci pronađeni, kako ne bi došlo do njihovog nestanka te nestanka eventualnih dokaza.

Ostaje nam samo da se nadamo da će ekshumacija u naselju Čarakovo biti obavljena što prije i da će u narednom periodu biti identifikovano a potom i ukopano lice, ili više njih, čiji posmrtni ostaci su pronađeni na ovom lokalitetu.

Na području Prijedora traga se za još oko 500 osoba nestalih u proteklom ratu.

Tekst i foto – www.prijedordanas.com