Grad Prijedor je u septembru prošle godine dobio Portal otvorenih podataka, čime je postao prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj i BiH koja je uvela ovaj alat u procesu digitalizacije uprave. Cjelokupnu podršku u finansijskom smislu je pružio UNDP.

U projekat su se u prvoj fazi uključila javna komunalna preduzeća, javne ustanove, MUP, školske i zdravstvene ustanove i NVO, čime se pokazalo da su svi spremni i zainteresovani za uvođenje novih i naprednih načina razvoja, rekala je Admira Kličić, šef Odsjeka za informaciono-komunikacione tehnologije.

– Otvoreni podaci mogu povećati izvedbu i doprinijeti poboljšanju efikasnosti javnih usluga. Predloženi koncept u potpunosti je orijentisan prema građanima i stavlja ih u centar svih procesa sa ciljem podizanja boljeg kvaliteta zivota u gradu, te bolje informisanosti i ostvarenja svakog prava. Osim građana, cilj je omogućiti i privrednicima kao i poslovnoj zajednici u cjelini, da na jednom mjestu dođu do svih potrebnih informacija u što krećem vremenu koristeći sve prednosti elektronske komunikacije – ističe naša sagovornica.

Iz Odsjeka za informaciono-komunikacione tehnologije napominju da je portal bitan jer korisnici mogu naći podatke na jednom mjestu.

– Sljedeći elementi vizije razvoja Prijedora uključuju i aktivnosti oko otvorenih podataka – Prijedor kao regionalni centar, moderan, evropski grad. Prijedor – pametan grad, grad savremenih tehnologija, rad isključivo u interesu građana. Moderna gradska uprava – svaki čovjek podjednako je bitan gradu, nudićemo najbolje i tražiti najkvalitetnija rješenja, a odluke koje donesemo, odmah ćemo sprovoditi u djelo. Grad je podjednako otvoren za ovdašnje i strane investitore, jer svako novo otvoreno radno mjesto nama je dragocjeno. Prijedor se želi pridružiti grupi gradova čiji se razvoj temelji i na korištenju digitalizacije, što podrazumijeva aktivan pristup u promociji inovativnih rješenja.

Otvaranje podataka je samo prvi korak u onome što može dovesti do modernog, inovativnog i digitalnog Prijedora, dodaje Kličić.

– Portal otvorenih podataka će omogućiti i promociju privrednih subjekata. Svaki privrednik će moći da sve željene informacije plasira na portalu počev od finansijskog poslovanja, zaposlenih, proizvoda i sl. Želimo da naši privrednici prate putem portala i sve subvencije, projekte i ostale pogodnosti. Cilj nam je da napravimo pozitivnu sliku Prijedora i povezanost ekonomske zajednice i javnih institucija. U narednom periodu planiramo da uz podršku UNDP napravimo aplikaciju koja će objediniti kompletan rad ekonomske zajednice Prijedora i koja će omogućiti uvid investitorima da sve informacije imaju na jednom mjestu.

Kličić nam kaže da očekuju dobru saradnju sa privrednicima i veliki odziv “jer je u interesu, građana, javnih institucija i ekonomske zajednice da Prijedor bude primjer uspješne prakse u svakom segment društva”.

– Privreda može imati koristi od lakšeg pristupa informacijama, sadržaju i znanju, a zauzvrat može doprinijeti razvoju inovativnih usluga i stvaranju novih poslovnih modela. Otvoreni podaci mogu poboljšati efektivnost kako javnih usluga tako i privrede. Otvoreni podaci izlaze u prvi plan u kriznim vremenima. Početak realizacije II faze očekujemo početkom ove godine.

S obzirom da lokalne administrativne jedinice imaju direktni utjecaj na svakodnevni život građana, dodaju, ovaj projekat biće osnova za kreiranje novih i još kvalitetnijih usluga za građane Prijedora.

Servisi koje grad Prijedor već koristi: eDokument , eUprava, eInfopult, ePisarnica, 48 sati, eCitizen, Virtuelni matičar, Sistem upravljanja interaktivnom WEB stranicom Gradske uprave Prijedor, DDS servisi, Servisi za praćenje senzora – vodostaji rijeka, senzor buke, senzor vazduha, GIS uvezan sa dokumentacijom gradske uprave. Sve servise možete vidjeti na linku.

– Naravno da je u planu i nastavak i dogradnja aktivnosti. Planiramo u ovoj godini završiti inovacijski izazov na bazi otvorenih podataka Prijedora koji će za cilj imati implementaciju aplikativnog rješenja za ekonomsku zajednicu. Takođe je u planu interoperabilnost sa drugim institucijama kako bi olakšali građanima i privrednim subjektima dobijanje dokumentacije na jednostavniji način i na jednom mjestu.

ba.ekapija.com