U ovogodišnjem projektu “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske” učestvovaće 18 lokalnih zajednica iz Srpske i Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ “Јoco Savić” iz Brčkog, rekao je Srni predsjedik Odbora za pomoć Srima sa Kosmeta Milorad Arlov.

Arlov je naveo da je danas zaključen ovaj 11. projekat u kome će učestvovati Prijedor, Gradiška, Banjaluka, Čelinac, Prnjavor, Stanari, Teslić, Petrovo, Modriča, Brod, Šamac, Brčko, Bijeljina, Vlasenica, Sokolac, Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža, Nevesinje i Trebinje, koji će od 24/25. juna do 1/2. jula ugostiti srpsku djecu sa Kosmeta.

On je dodao da ga raduje što ove godine po prvi put učestvuju opštine Nevesinje, Vlasenica, Istočna Ilidža i KUD “Јoco Savić” iz Brčkog, te da se očekuje i bratmljenje nekoliko škola iz Srpske i sa Kosmeta.

– Na sedam dana kod vršnjaka dolazi oko 800 srpske djece sa oko 100 prosvjetnih radnika i roditelja sa područja Kosmeta i svih srpskih sredina – Štrpca, Kosovske Kamenice, Kosovske Mitrovice, Velike Hoče, Banje, Suvog Grla, Osojana, Istoka, Kline, Velike Hoče, Gračanice, Zubinog Potoka, Kosova Polja, Lipljana, Obilića, Goraždevca, Orahovca, Prilužja, Parteša, Pasjana, Novog Brda, Šilova, Vitine, Zvečana i Leposavića – naveo je Arlov.

Arlov je napomenuo da je ovim projektom obuhvaćeno i oko 50 djece i mladih sa poteškoćama u razvoju i njihovi roditelji iz Udruženja “Podrži me” iz Kosovske Mitrovice, za čije potrebe je izgrađen i oprema se Dnevni centar “Podrži me – 9. januar”.

Prema njegovim riječima, oko 40 srpske djece iz Zapadne Slavonije, koji su posebni gosti Odbora, biće gosti Udruženja slavonaca iz Banjaluke.

On je zahvalio svim lokanim zajednicama, osnovnim školama, porodicama, te Ministarstvu prosvjete i kulture, Vladi Republike Srpske, Upravi za dijasporu i za saradnju sa Srbima u regionu u Vladi Srbije jer pomažu projekat, kojim je od 2012. godine boravilo više od 6.000 srpske djece sa Kosmeta, u pratnji više od 550 prosvjetnih radnika, u 37 lokalnih zajednica Republike Srpske.

RTRS – SRNA
foto – ilustracija