Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor potpisao je danas ugovore sa studentima i srednjoškolcima koji su ostvarili pravo na stipendiju iz budžeta grada.

On je novinarima izjavio da su po prvi put od 2012. godine povećani iznosi pojedinačnih stipendija, i to sa 70 na 100 KM za đake i sa 120 na 150 KM za studente.

“Želimo da pokažemo dobru volju, da grad vodi računa o našim studentima, o našim učenicima, da nam je obrazovanje jako bitno, jako važno. Ovo je samo jedan od vidova na koji grad pokazuje na koji način sve pomaže prilikom obrazovanja naših kadrova”, rekao je Javor.

On je najavio da će sutra biti raspisan javni poziv za subvenciju za đački prevoz, a u narednim danima javni poziv za jednokratne pomoći učenicima i studentima, gdje se mogu prijaviti i svi oni koji nisu ostvarili pravo na stipendiju.

“Želimo da poručimo našim studentima i đacima da uče, da se trude, zalažu, da nastavi ovim putem koji su do sada išli, a da grad će gledati da to dodatno prepozna na način da ćemo krajem ove godine najuspješnijim učenicima i studentima ponuditi pripravnički staž u Gradskoj upravi i, eventualno, radna mjesta za najbolje”, dodao je Javor.

Na javnom konkursu u ovoj školskoj i akademskoj godini pravo na stipendije ostvarilo je 211 učenika i 126 studenata. Broj tekućih stipendista studenata je 16, od kojih 2 studenta su apsolventi i stipendija će im biti isplaćena za tri mjeseca.

Broj tekućih stipendista učenika je 14. Ukupan iznos sredstava potreban za isplatu stipendija 473.400 KM

prijedorgrad.org