bolnica prijedor-sertifikacija 1Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je danas da će koristi od sertifikacije zdravstvenih ustanova imati u prvom redu pacijenti, a potom i svi zaposleni, kao i da je prijedorska bolnica prva došla do ocjenjivačkog procesa.

“Mislim da su već Trebinje i Foča daleko odmakli, a ostale bolnice su ušle u proces nekim malo sporijim tempom i ja očekujem da će sad, sa ovim današnjim danom, kad vide kako je to uspjela prijedorska bolnica, i ostali da se ugledaju i da ubrzaju malo proces”, rekao je Bogdanić novinarima u Prijedoru nakon obilaska bolnice u kojoj je danas počelo završno ocjenjivanje u procesu sticanja statusa sertifikovane ustanove.

On je dodao da se sertifikacijom dobijaju procedure radnog vremena, ponašanja, rasporeda, načini prihvata, putevi kretanja pacijenta i ostala potrebna kretanja, a da će se nakon određenog vremena opet provjeriti da li sve funkcioniše onako kako je postavljeno.

“Ja sam tu da dam podršku i zaposlenima i menadžmentu i da na neki način ih pohvalim, iskažem zadovoljstvo što su oni prvi koji su to uspjeli da urade. Ja se nadam da će i konačna ocjena biti zadovoljavajuća”, dodao je Bogdanić.

Direktor bolnice Mirko Sovilj rekao je da je početak ocjenjivačkog procesa rezultat dugogodišnjeg rada.

bolnica prijedor-sertifikacija 2“Mi smo u proteklih pet-šest godina zaista vrijedno radili i bili posvećeni u potpunosti ovom procesu koji znači da je potrebno da dođemo u situaciju da ispunimo više od 2000 sertifikacionih zahtjeva. Naše zadovoljstvo je da smo uopšte došli u situaciju da je agencija procijenila da smo ispunili uslove za ocjenu”, kazao je Sovilj.

On je dodao da ima domova zdravlja koji su već završili sertifikaciju, a da je prijedorska bolnica prva ustanova hospitalnog tipa koja ovaj proces privodi kraju.

Direktor Agencije za akreditaciju, sertifikaciju i unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite Republike Srspke Siniša Stević izjavio je da se u programu sertifikacije ocjenjuje sve: infrastruktura, svi procesi koji se vrše u ustanovi, dijagnostički, terapeutski i interventni.

“Ono što je jako bitno, ocjenjuje se put pacijenata, postupanje sa pacijentom, sve ono od ulaska pacijenta u jednu bolnicu ovakvog tipa do nakon završetka liječenja. Konačna ocjena se očekuje u roku od 15 dana nakon što ocjenjivači završe svoju posjetu, uporede nalaze, napišu izvještaje i onda naš završni izvještaj ide Ministarstvu zdravlja na usvajanje”, kazao je Stević.

On je naveo da je u predocjenjivačkoj posjeti prije dva mjeseca ocjenjivači iz različitih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj primijetili da se u Prijedoru pruža zdravstvena zaštita na visokom nivou, sa visokim kvalitetom.

“Nakon ispravljenih manjih neusaglašenosti, evo došao je dan da možemo reći da bonica Prijedor ispunjava veliku većinu, ako ne i sve zahtjeve koji su postavljeni u našim standardima”, dodao je Stević.

Bolnica “Doktor Mladen Stojanović” ima 503 zaposlena, među kojima je 70 odsto medicinskih radnika. Dnevno broji više od 700 prijavljenih pacijenata, a godišnje obavlja više od 3.000 operativnih zahvata.

SRNA