Prijedorski Centar za socijalni rad obilježio je danas 61 godinu postojanja i rada, a na svečanosti je ukazano da su stručni radnici suočeni sa profesionalnim sagorijevanjem, ali im zadovoljstvo donose pozitivno riješeni slučajevi.

Socijalni radnik Vera Vencelj rekla je da ova institucija posebnu pažnju želi da skrene na poteškoće u radu stručnih radnika i potrebu za promjenom percepcije javnosti o stručnom radu Centra.

“Često se misli da su poslovi centra na nivou humanitarnih organizacija, a postoji i druga krajnost – da se ovdje mogu riješiti svi problemi koje ne mogu riješiti druge institucije ili se ni ne pokušavaju riješiti u nadležnim institucijama”, navela je Venceljeva u obraćanju zvanicama na svečanosti.

Ona je istakla da pogrešnoj i ustaljenoj percepciji često doprinose neobjektivno informisanje, nestručno komentarisanje i neutemeljeno javno prozivanje stručnih radnika, te da je dignitet stručnih radnika u posljednje vrijeme narušen, što se ogleda i u raznim komentarima na društvenim mrežama.

Venceljeva je navela da su stručni radnici svakodnevno izloženi raznim nepoželjnim, čak i opasnim situacijama usljed teškog materijalnog, zdravstvenog i emotivnog stanja pojedinaca i porodica.

“Konstantno balansiramo između zakonskih regulativa i potreba korisnika, a imamo usku paletu ovlaštenja. Sve ovo dovodi do profesionalnog sagorijevanja i emocionalnog iscrpljivanja usljed izostanka supervizije i stručne sistemske podrške”, navela je Venceljeva.

Ona je dodala da, nasuprot poteškoćama, zadovoljstvo donose slučajevi adekvatno zbrinute djece, starih, bolesnih, bespomoćnih i resocijalizovanih.

Centar za socijalni rad Prijedor osnovan je 1961. godine, kada su poslovi ovog resora obavljani u okviru opštine.

Nakon devet godina, 1970, izgrađena je zgrada u kojoj se i danas nalazi ova javna ustanova, a zgrada je renovirana 1999. godine.

SRNA