Radovi hirurga Stanka Baće /44/ iz Prijedora o dvije izrazito složene i zahtjevne operacije gigantske kile, objavljeni su u “Kjur Ju-Es” /CUREUS/, jednom od najrespektabilnijih nekomercijalnih hirurških časopisa u svijetu i otvorili su vrata međunarodne scene mladom stručnjaku prijedorske bolnice.

Baćo je pojasnio da je riječ o metodi koja je i na Zapadu još nova i nepoznata, rijetko se primjenjuje i rezervisana je za najkompleksnije, gotovo nerješive kile, te da je teško uraditi neku veliku i spektakularnu operaciju pored banjalučkog UKC-a koji je i blizu Prijedora i ima najbolje stručnjake.

“Ova metoda u BiH nikada ranije nije primjenjivana. I u najrazvijenijim zemljama radi se samo u specijalizovanim centrima. Čak i iz UKC-a pacijenti sa ovakvim kilama najčešće budu upućeni u Srbiju gdje tu vrstu zahvata radi samo tim profesora Marinka Žuvele”, rekao je Baćo Srni.

On je naveo da su se ranije velike kile radile tehnikom “ramirez” odnosno prednjom komponentnom separacijom, ali da je njen nedostatak veliki broj komplikacija, stoga je razvijena nova metoda – zadnja komponentna separacija, a potom i TAR metoda, koja je u ovom slučaju primijenjena.

“Pacijent E.D. je gigantsku kilu dobio kao posljedicu komplikacija prethodne dvije operacija u našoj bolnici – zapetljaja crijeva i pucanja rane od tog zahvata. Nakon što su ga iz Banjaluke uputili u Beograd i tamo saznao da bi ga operacija koštala oko 10.000 KM, raspitivao se i dobio preporuku za nas”, objasnio je Baćo.

Operacija je trajala šest časoava, a asistirao je kolega Miloš Mitrić, jedan od najmlađih specijalista u prijedorskoj bolnici. Pripremali su se čitajući stručnu literaturu, koristeći inostrane izvore i prateći svjetske kongrese hirurgije, posebno tragajući za slučajevima koji izgledaju nerješivi.

“Pacijentu i porodici sam otvoreno rekao da takva operacija nije rađena kod nas i da je i meni prva, objasnio sam sve moguće rizike i upozorio na to da se komplikacije dešavaju kod mnogo jednostavnijih zahvata, ali je sve prošlo fenomenalno. Štaviše, nije
bilo čak ni potrebe za korektivne operacije uklanjanja viška kože i masnog tkiva”, sjeća se Baćo.

Svoje prve radove počeo je objavljivati nakon obavljenih hiljadu operacija, a za rad o ovom zahvatu sačekao je dvije godine da bude siguran da nema neželjenih posljedica.

“Rad smo predstavili na Šestom međunarodnom kongresu doktora medicine Republike Srpske u septembru u Tesliću, pozvani smo da učestvujemo na dva svjetska kongresa na dva kontinenta, a prijavićemo ga i za učešće u međunarodnim stručnim skupovima hirurga za iduću godinu”, dodao je Baćo.

Na internet stranici stručnog časopisa www.cureus.com za dva i po mjeseca rad je imao gotovo 11.000 pregleda iz 111 zemalja svijeta. Od toga, samo u Americi je oko 5.000 pregleda i nema nijedne od 51 države u kojoj nije pročitan. Rad je objavljen 22. avgusta i u prvih mjesec dana bio je najčitaniji.

“Kolega Mitrić i ja operisali smo i pacijentkinju M.T. koja je imala jednu od najvećih pupčanih kila ikad prikazanu i u kojoj je bilo kompletno debelo crijevo. Do kraja godine u planu su nam još dvije gigantske kile istom metodom i to našu ustanovu onda već svrstava u red referentnih za ovu vrstu zahvata”, zaključio je Baćo.

Direktor Bolnice “Dr Mladen Stojanović” Andrija Vukotić rekao je Srni da je uspjeh dvojice mladih hirurga ujedno i uspjeh ove zdravstvene ustanove, da je kolektiv ponosan na ovakve rezultate i da će bolnica podržati međunarodno predstavljanje postignuća svojih ljekara.

SRNA